Bilden av angriparen börjar klarna – religiös och trevlig småbarnsfar

Hemområdet. Det var i det här området i Birmingham som Khalid Masood hade sina bopålar.Bild: Lehtikuva/AFP Photo/Paul Ellis

Bilden av 52-årige Khalid Masood som dödade fyra personer i attacken i London börjar klarna. Han beskrivs som en mycket religiös, trevlig småbarnsfar.

Brittiska medier beskriver Khalid Masood som en man som konverterat till Islam. En källa säger till Sky News att han var en "mycket religiös, vältalig man".

– Han var en trevlig kille. Jag brukade se honom utanför när han jobbade i sin trädgård, säger Iwona Romek, som tidigare bodde granne med honom och hans familj, till Birmingham Mail.

Romek säger att hon inte kunde föreställa sig att han skulle kunna utföra ett terrordåd.

Masood var enligt uppgifter gift och hade tre barn. Han har enligt polisen använt flera olika identiteter och har bott i grevskapet West Midlands där Birmingham ligger.

Flera räder

Efter attentatet i London, där Masood styrde sin bil mot fotgängare och därefter knivhögg en polis vid parlamentsområdet, har polisen gjort räder på sex adresser i Birmingham och London.

Sammanlagt har fem män och tre kvinnor i åldrarna 21 till 58 gripits, misstänkta för förberedelse till terrordåd. Masoods tidigare fru, en 39-årig kvinna, är en av dem som gripits av polisen, enligt The Telegraph. Polisen har sökt igenom vad som tros vara hennes lägenhet i östra London.

Masood är tidigare dömd flera gånger, bland annat för vålds- och vapenbrott, men inte för några terrorrelaterade brott. Han har tidigare undersökts av underrättelsetjänsten MI5, misstänkt för våldsam extremism, men utredningen lades ned.

"Han var inte föremål för någon pågående utredning, och det fanns inga underrättelser om hans avsikt att utföra en terrorattack", skriver Londonpolisen i ett uttalande.

Uppmaning från IS

Även om polisen tror att Masood agerade på egen hand har terrorgruppen IS sagt att han var en av deras "soldater", som utförde dådet efter att de uppmanat till attacker mot länder som slåss mot jihadister i Irak och Syrien.

Enligt en amerikansk regeringskälla kände Masood personer som ville kriga för jihadistgrupper.

– Han umgicks bland annat med personer som misstänks vara intresserade av att åka utomlands

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00