Bilar i Borgå utsattes för elektronisk störning: Nu är problemet löst

Signalen som stört bilarna låssystem härstammade från Borgå stadshus. Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Ett team från Traficom har lyckats utreda varför en del bilar haft problem med sina fjärrstyrda centrallås på Borgå torg.

Tidningen Uusimaa skrev i början av veckan om ett mystiskt problem på Borgå torg. Allt sedan juni har de fjärrstyrda centrallåsen på vissa bilar vägrat fungera på torget. Man har misstänkt att någon apparat i närheten använt sig av samma signalfrekvens som centrallåsen och att de därför blivit blockerade.

Nu meddelar Borgå stad att mysteriet är löst. Traficoms experter utredde situationen på torsdagen och det visade sig att problemet berodde på en störningssignal från det trådlösa röstningssystemet i fullmäktigesalen i stadshuset invid torget.

– Nu är störningssignalen borta. Vi utreder ändå frågan grundligt med systemleverantören, så att problemet inte uppstår på nytt. Vi beklagar störningarna, konstaterar förvaltningsdirektör Roope Lenkkeri från Borgå stad.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning