Bilar har satts i brand i Esbo – samma område drabbat tidigare

Sammanlagt nio bilar skadades natten till fredagen på Sepetviksvägen i Mattby där bilar satts i brand. Bild: HBL

Fyra bilar har brunnit och totalförstörts i Mattby i Esbo under natten och fem har skadats av hettan. Polisen undersöker branden som sabotage. Också tidigare har bilar satts i brand i samma område.

Bilarna brann kring midnatt mot fredagen på en parkeringsplats vid Sepetviksvägen i Mattby. Fyra bilar har förstörts helt och fem skadats av hettan.

Polisen utreder branden som sabotage.

Polisen i Västra Nyland undersökte området med hjälp av en hundpatrull under natten men har inte kommit misstänkta på spåren. Undersökningarna på brottsplatsen fortsätter under fredagen.

– Vi har inga ögonvittnen, säger kriminalkommissarie Jyrki Kallio.

Den som har observationer om det skedda ombeds kontakta polisen.

I fjol somras och i höstas sattes bilar vid några tillfällen i brand i Mattby, och enskilda bränder har förekommit också i vår enligt Kallio.

– Det är ganska speciellt att de sker i samma område, säger han.

Förfaringssättet är detsamma. Inga misstänkta har ändå kunnat identifieras, och polisen kan därför inte säga något om möjligt motiv.

I Sverige har bilbränder förekommit i större skala, och delvis kopplats till gängkriminalitet. I höstas uppgav Esbopolisen att man inte ser en liknande koppling.

Enligt Jyrki Kallio finns det inget som tyder på att bränderna är riktade, utan bilarna verkar slumpmässigt valda.

– För målsägandena innebär bränderna väldigt mycket besvär och också de ekonomiska skadorna är förstås stora.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning