Bidrog House of Cards till att Donald Trump snart är USA:s president?

Donald Trump svär sin ämbetsed som USA:s 45:e president på fredag. Bild: Timothy A. Clary

På ett hemskt sätt förefaller House of Cards vara som den gödsel som bygger upp jordmånen för Trumps uppsving, skriver Juha Itkonen.

Minns någon ännu West Wing? Martin Sheen hade huvudrollen som USA:s president i det politiska tv-dramat som visades kring millennieskiftet. Sheens Jed Bartlett var en mänsklig ledare, som både begick misstag och var rättänkande, ett slags förbättrad version av Bill Clinton, vars presidentperiod var på slutrakan när serien inleddes.

Vår tids mest populära Washington-drama, House of Cards, är av annan kaliber. Den första säsongen av serien, som produceras av Netflix, började sändas i februari 2013. Den ekonomiska krisen 2013 hade skakat om den globala världsordningens grundvalar, förhoppningarna som hade riktats mot Obamas presidentperiod hade visat sig vara överoptimistiska och Washingtons politiska maskineri hade förlamats. Atmosfären i House of Cards präglades av det och är genomcynisk.

Jag har följt serien från början till slut och sett alla fyra säsonger så fort de har publicerats. Ibland har jag undrat varför. House of Cards är naturligtvis omsorgsfullt planerad och dyrt producerad amerikansk underhållning. Dess stjärnor är strålande – Kevin Spacey intrigerar så att han i takt med att serien framskrider lyckas nå posten som USA:s president och Robin Wright är i rollen som hustrun lika snillrik i sitt intrigmakeri – och de lyfter serien till en nivå ovan alla dussinserier.

Ändå kan jag inte låta bli att grubbla över vad moralen i House of Cards är och vad serien vill säga om världen.

Än mer har jag förundrat mig över amerikanska politikers iver att utropa sig till fans av serien. Till och med Barack Obama bekände sig 2014 vara en beundrare av House of Cards och jämförde till och med sin hustru med Claire Underwood, som spelas av Robin Wright. Ändå har det fiktiva presidentparet Underwood nästlat sig in i Vita huset genom att göra sig av med sina politiska fiender, vid behov genom att mörda dem.

Det känns fortfarande underligt att Obama ville informera det amerikanska folket om att han identifierar sig med sådana karaktärer.

I House of Cards tillsvidare senaste säsong utkämpas presidentvalskampanjen 2016. Claire Underwood är sin makes vicepresidentkandidat vilket först föreföll ganska osannolikt. I januari 2017, när Donald Trump förbereder sig på att svära ämbetseden vet vi att verkligheten överträffar fiktionen – ingen hade kunnat skriva manus till detta drama och det här resultatet.

Men speglar fiktionen verkligheten eller har fiktionen makt att till och med forma den? På ett hemskt sätt förefaller House of Cards vara som den gödsel som bygger upp jordmånen för Trumps uppsving. Politikerna är ruttna, själviska spelare. Washington är i kaos. Eliten har fjärmat sig från folket. En sådan serie har amerikanerna följt de senaste fyra åren och den kan inte ha förstärkt deras tro på politik och politiker.

Nu förefaller det som om det som gjort serien börjar ångra sig. Beau Willimo som skapade House of Cards har sagt upp sig från manusteamet och dragit igång en medborgarrörelse på gräsrotsnivå med uppgift att motarbeta Trump. Skadan är dock skedd. Ingen tror längre på något och en miljardär med personlighetsstörning kammade hem högsta vinsten.

Juha Itkonen är författare. Texten har översatts från finska av Annika Hällsten.

Juha Itkonen

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning