Bidragsgivare lovar snabba cash

Resebidragen är i storleksklassen mellan hundra och tusen euro. Bild: Mostphotos/Sharpshot

Finlands Beneluxinstitut experimenterar med en ny form av resestöd för konstnärer. Tanken är att snabbare än hittills bevilja små men avgörande bidrag.

– Jag har själv jobbat både på festivalsidan och som agent och sett hur arbetstillfällena uppenbarar sig med allt kortare varsel. Då är det viktigt att vi kan reagera snabbt med ett litet resestipendium, förklarar Aleksi Malmberg, chef för Finlands Beneluxinstitut.

Bidragen som utlovas är i storleksklassen 100 till 1000 euro och riktar sig främst till unga konstnärer i början av sin karriär, vars gage ännu inte täcker alla kostnader.

– Utgångspunkten är att evenemanget är konstnärligt högklassigt och att det finns ett ömsesidigt intresse från arrangörens och konstnärens sida och att bidraget är avgörande för förverkligandet.

Också övriga aktörer på konstfältet kan komma i fråga. Enligt Aleksi Malmberg handlar det om ett genuint kulturutbyte och att ge bättre chanser för finländare att uppträda på kontinenten och vice versa.

– När en centraleuropé hoppar på tåget och betalar fyrtio euro för en resa till ett annat land, har han en fördel jämfört med finländaren som betalar 200-300 euro för flygbiljetterna. Den skillnaden vill vi jämna ut.

Beneluxinstitutets stödautomat är öppen året om och för det tvååriga pilotprojektet har man reserverat 34 500 euro.

Beslut lovar man inom två veckor. Det är snabbare än till exempel resebidragen som utfärdas av Centret för konstfrämjande, där väntetiden räknas i månader. Vid Svenska kulturfonden ges besked om resestipendier inom fyra veckor.

Att experimentera med nya stödformer ligger i tiden. Dels satsar många fonder på större enskilda stöd. Samtidigt ses en utveckling där man lovar snabba cash. Bland annat har Kones stiftelse ordnat temadagar då man på några minuter utfärdat stipendier på 50 till 500 euro.

De första gästspelen som förverkligats med Beneluxinstitutets Telepart-bidrag märks redan av: Torsdagen den 12 maj uppträder belgiska Revue Blanche-kvartetten i Tempelplatsens kyrka. Fredagen den 20 maj uppträder folkmusikensemblen Pekko Käppi & K.H.H.H. på Recyclart i Bryssel.

– Dels tror vi Beneluxländerna kan fungera som språngbräda i början av en internationell karriär. Dels vill vi se flera internationella gästspel inom olika konstgrenar i Finland.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning