Biden vinnare i minst nio delstater

Joe Biden jublar i Los Angeles. Bild: Marcio Jose Sanchez/TT-AP

Joe Biden får flest röster i minst nio av supertisdagens fjorton delstater – inklusive viktiga Texas. Bernie Sanders vinner i åtminstone fyra, med klar fördel i den största delstaten Kalifornien.

Enligt de preliminära resultat som hittills rapporterats in från de 14 delstaterna, samt Amerikanska Samoa, ser den förre vicepresidenten Joe Biden ut att samla ihop minst 380 delegater. Vermontsenatorn Bernie Sanders kommer på andra plats med minst 328 delegater.

Därefter följer Massachusettssenatorn Elizabeth Warren med 28 delegater, den tidigare New York-borgmästaren Mike Bloomberg – som på onsdagen meddelade att han hoppar av kampanjen och i stället stödjer Biden – med 12, och representanthusledamoten från Hawaii, Tulsi Gabbard, med en delegat.

Så här ser resultatet ut delstat för delstat, sorterat efter storlek i fallande ordning.

Observera att rösterna inte är helt färdigräknade i alla delstater och att alla delegater ännu inte är fastställda.

Kalifornien (415 delegater på spel)

Sanders har varit favorittippad att vinna och ser ut att göra det, men Biden gör ett något starkare resultat än väntat. Med 87 procent av distrikten räknade ligger Sanders i ledning med 33 procent.

Det ser dock ut att gå bättre än väntat för Biden som samlar 24 procent av rösterna, följd av Bloomberg med 14,5 procent och drygt 12 procent för Warren.

Av de delegater som hunnit tilldelas kandidaterna utifrån resultatet får Sanders med sig 135 delegater från Kalifornien, Biden 83 och Warren en.

Texas (228 delegater)

Biden snuvar överraskande den favorittippade Sanders på segern.

Med 97 procent av rösterna räknade har Biden 33,5 procent jämfört med 30 procent för Sanders.

Det ger dem i nuläget 42 respektive 38 av delegaterna.

Bloomberg, som satsat stora summor under sin valkampanj i delstaten, samlar drygt 15 procent och Warren får nöja sig med strax över 11,5 procent.

North Carolina (110 delegater)

Med alla röster räknade står det klart att Biden, som haft fördel i och med sitt starka stöd bland delstatens svarta invånare, vinner klart med 43 procent mot 24,1 procent för Sanders.

Bloomberg får nöja sig med 13 procent och Warren med 10,5.

Av de 50 delegater som hittills fastställts får Biden 35 och Sanders 15.

Virginia (99 delegater)

Biden: 53,3 procent, minst 66 delegater

Sanders: 23,1 procent, minst 30 delegater

Warren: 10,8 procent, minst 1 delegat

Bloomberg: 9,7 procent

Massachusetts (91 delegater)

Warrens hemstat och därmed hennes hopp. Men även här hamnar hon efter både Biden och Sanders. Den senare sågs som det största hotet mot Warren. Bidens överraskande seger är därmed en triumf i en delstat där han inte satsat några pengar.

Biden: 33,1 procent, minst 32 delegater

Sanders: 26,4 procent, minst 27 delegater

Warren: 21,4 procent, minst 17 delegater

Bloomberg: 11,6 procent

Minnesota (75 delegater)

Senatorn Amy Klobuchar var favorittippad att vinna sin hemstat. Men på måndagen hoppade hon av primärvalet och ställde sig bakom Biden, vilket ser ut att ha gynnat honom.

Biden: 38,6 procent, minst 36 delegater

Sanders: 29,9 procent, minst 26 delegater

Warren: 15,4 procent, minst 5 delegater

Bloomberg: 8,3 procent

Colorado (67 delegater)

Klar och relativt väntad seger för Sanders.

Sanders: 36,1 procent, minst 13 delegater

Biden: 23,2 procent, minst 5 delegater

Bloomberg: 21 procent, minst 5 delegater

Warren: 17,2 procent, minst 3 delegater

Tennessee (64 delegater)

Biden: 41,7 procent, minst 21 delegater

Sanders: 24,9 procent, minst 10 delegater

Bloomberg: 15,5 procent

Warren: 10,4 procent

Alabama (52 delegater)

Bidens utbredda stöd bland svarta väljare, som utgör en stor del av Demokraternas medlemmar i Alabama, ser ut att ha gett tydligt resultat.

Biden: 63,2 procent, minst 25 delegater

Sanders: 16,6 procent, minst 3 delegater

Bloomberg: 11,7 procent

Warren: 5,7 procent

Oklahoma (37 delegater)

Att Warren är född i Oklahoma City hjälper henne föga.

Biden: 38,7 procent, minst 11 delegater

Sanders: 25,4 procent, minst 6 delegater

Bloomberg: 13,9 procent

Warren: 13,4 procent

Arkansas (31 delegater)

Bloomberg gjorde ett av sina första kampanjframträdanden i delstaten och fick stöd av flera lokala politiker. Men det räcker bara till en tredjeplats.

Biden: 40,5 procent, minst 12 delegater

Sanders: 22,4 procent, minst 5 delegater

Bloomberg: 16,7 procent, minst 2 delegater

Warren: 10 procent

Utah (29 delegater)

Traditionellt sett en övervikt av relativt konservativa väljare. Men liberala fickor såsom Salt Lake City och Park City tycks ha gett Sanders ett lyft.

Sanders: 34,6 procent, minst 3 delegater

Biden: 17,1 procent

Bloomberg: 16,9 procent

Warren: 15,4 procent

Maine (24 delegater)

Här är Sanders välkänd då delstaten är granne med Vermont. Men han ser ut att falla på mållinjen.

Biden: 33,9 procent, minst 7 delegater

Sanders: 32,9 procent, minst 7 delegater

Warren: 16 procent

Bloomberg: 12 procent

Vermont (16 delegater)

Som väntat en storseger för Sanders i Vermont, en delstat han fått förtroende att representera under flera decennier i kongressen.

Sanders: 50,7 procent, minst 10 delegater

Biden: 22 procent, minst 5 delegater

Warren: 12,6 procent

Bloomberg: 9,4 procent

Amerikanska Samoa (6 delegater)

Räknades färdigt först och bröt mönstret jämfört med de andra delstaterna: Bloomberg fick nästan hälften av rösterna och Gabbard nästan en tredjedel.

Bloomberg: 49,9 procent, minst 4 delegater

Gabbard: 29,3 procent, minst 1 delegat

Sanders: 10,5 procent

Biden: 8,8 procent

Presidentkandidaterna i USA utses formellt vid Demokraternas och Republikanernas konvent, men vilka de blir brukar stå klart långt tidigare i primärvalsprocessen. Republikanernas konvent hålls den 24–27 augusti i Charlotte i North Carolina. Demokraterna möts den 13–16 juli i Milwaukee i Wisconsin.

Till konventen skickas några tusen delegater som utses vid de primärval och nomineringsmöten som hålls i respektive delstat från och med februari under valåret. Först ut var Iowa vars demokratiska nomineringsmöte slutade i rösträkningskaos, därefter följde primärvalet i New Hampshire.

Antalet delegater varierar med staternas folkmängd. De delstater som röstar tidigt väger tungt oavsett storlek eftersom dess vinnare får stor uppmärksamhet.

Nomineringsmöten kallas också nomineringsval eller provval (på engelska caucus). De anordnas oftast av partierna och innebär att medlemmar samlas lokalt och debatterar de olika presidentaspiranterna och genomför en form av votering. Primärval arrangeras av delstaterna och är mer som vanliga lokalval, fast oftast med lägre valdeltagande.

På den demokratiska sidan finns ännu flera aspiranter, men Vermontsenatorn Bernie Sanders leder delegatkampen och i de nationella opinionsmätningarna. På den republikanska sidan finns ingen allvarlig utmanare till president Donald Trump, som ställer upp för omval.

När det står klart vem som blir presidentkandidat brukar denne utse sin vicepresidentkandidat.

Primärvalsprocessen brukar locka väljare med mer extrema åsikter än själva presidentvalet. Presidentvalet hålls alltid den första tisdagen efter den första måndagen i november, 2020 den 3 november.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning