Biden vill reglera fruktade "spökvapen"

En beväpnad demonstrant syns på gatan i Salt Lake City, Utah, under en demonstration mot hårdare vapenlagar i mars i år. Bild: Rick Bowmer/TT-AP

Joe Biden presenterar under torsdagen sina första åtgärder mot det omfattande vapenvåldet i landet. Bland annat föreslås hårdare tag mot spridningen av hemmabyggda vapen, i USA ofta kallade "spökvapen", eftersom dessa inte går att spåra.

Den amerikanske presidenten har ännu inte uttalat sig om förslagen, men uppgifter om vad dessa innehåller har läckt från Vita huset.

Bland annat framgår att justitieministeriet har getts i uppdrag att ta fram och presentera en ny lagskärpning om hemmabyggda vapen inom 30 dagar.

Ministeriet kommer även att ta fram ett lagförslag som skulle innebära att så kallade stabiliserande armstöd, som kan fästas längst bak på ett handeldvapen för att ge skytten ökad precision, kommer att kräva en vapenlicens.

Kongressen beslutar

Utöver detta föreslås en så kallad "rödflaggslag" som skulle ge delstaterna större möjligheter att ta ifrån personer deras vapen om de bedöms vara en säkerhetsrisk.

Därtill vill Biden se stora satsningar på lokala program för att motverka våld.

Det återstår dock att se huruvida de föreslagna skärpningarna och lagarna kommer att godkännas av kongressen.

Generellt brukar republikanska politiker vara mer vapenvänliga, medan flera demokrater har försökt skärpa vapenlagarna. En viktig aktör i sammanhanget är den mäktiga vapenlobbyn National Rifle Association (NRA).

Politiskt sprängstoff

Förödande masskjutningar har den senaste tiden drabbat Colorado, Georgia och Kalifornien, men frågan om hårdare vapenlagar är politiskt känslig i USA.

Amerikaners rätt att bära vapen slås fast i det andra tillägget till USA:s författning, som ratificerades 1791. Denna rätt bekräftades i ett beslut av USA:s högsta domstol 2008.

I nuläget uppskattas runt 400 miljoner privatägda skjutvapen vara i omlopp i USA.

År 2020 uppgav 37 procent av amerikanerna att det fanns ett skjutvapen i deras hem, enligt opinionsinstitutet Gallup.

Rättelse: Tidigare stod "relegera" i rubriken. Rätt är "reglera".

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning