Biden väntas erkänna massmord på armenier - viktig politisk markör

USA:s president Joe Biden väntas erkänna massmorden på armenier och andra kristna minoriteter i Osmanska riket som ett folkmord. Arkivbild. Bild: Evan Vucci/AP/TT

USA:s president Joe Biden väntas erkänna massmorden på armenier under första världskriget som ett folkmord. Ordvalet riskerar att utlösa politiskt tumult och öka spänningarna med Turkiet.

Senare under lördagen väntas Joe Biden erkänna massmorden på armenier och andra kristna minoriteter i Osmanska riket som ett folkmord. Han kommer i så fall att bli den förste amerikanske president att omnämna händelsen som ett sådant.

På lördagen är det 106 år sedan massdödandet inleddes och offren uppmärksammas i ceremonier runt om i världen. Flera länder, däribland Frankrike och Ryssland har erkänt massakern som ett folkmord.

Ett ställningstagande från USA riskerar att väcka ont blod hos Natokollegan Turkiet, som är starkt emot benämningen folkmord. Regeringen i Ankara har medgett att många armenier dödades i sammandrabbningar med ottomanska styrkor under första världskriget, men ifrågasätter antalet offer och förnekar att dödandet var systematiskt.

Regeringarna i Ankara och Washington är redan starkt oense i en rad frågor och Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu varnade tidigare i veckan Biden för att ett folkmordsuttalande ytterligare skulle skada relationerna mellan länderna.

Massmorden på armenierna ägde rum under och i skydd av första världskriget, i vilket Osmanska riket var allierat med Tyskland.

Den 24 april 1915 är det datum som brukar beskrivas som starten för massdödandet, som i huvudsak pågick 1915–1917. Förföljelserna och morden fortsatte dock i flera år därefter.

Majoriteten av de som mördades, omkring en miljon, var armenier, men bland offren fanns även rikets andra kristna minoriteter: assyrier, syrianer, kaldéer och greker. De flesta forskare i ämnet tror att mellan 800 000 och 1,5 miljoner människor dödades.

Källa: Nationalencyklopedin, Forum för levande historia

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning