Biden markerar mot Turkiet: Massakern var ett folkmord

USA:s president Joe Biden har erkänt massmorden på armenier och andra kristna minoriteter i Osmanska riket som ett folkmord. Arkivbild. Bild: Evan Vucci/TT-AP

USA:s president Joe Biden erkänner massmorden på armenier och andra kristna grupper under första världskriget som ett folkmord. Ordvalet riskerar att öka spänningarna med Turkiet.

Joe Biden erkände massmorden på armenier och andra kristna minoriteter i Osmanska riket som ett folkmord på lördagen.

"Vi ska aldrig glömma dem som dödades under det armeniska folkmordet i det Osmanska riket och förpliktigar oss att förhindra att sådana ohyggligheter händer igen", sade Biden i ett uttalande som publicerats av Vita huset.

Han blev den förste amerikanske president sedan Ronald Reagan 1981 att använda ordet folkmord om massakern.

– Flera presidentkandidater har pratat om det under sina kampanjer, men när de väl har blivit valda så har det inte hänt, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, till TT.

På lördagen är det 106 år sedan massdödandet inleddes och offren uppmärksammas i ceremonier runt om i världen. Flera länder, däribland Frankrike och Ryssland, har erkänt massakern som ett folkmord.

– Turkiet har historiskt reagerat starkt när något land omnämnt det som folkmord, säger Levin.

Ett sådant uttalande från Biden kräver att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan markerar hårt på hemmaplan, påpekar Levin.

– Samtidigt har Turkiet, som har det tufft ekonomiskt, ett stort behov av att förbättra relationerna till USA, säger han.

Historieskrivning

Regeringen i Ankara har medgett att många armenier dödades i sammandrabbningar med ottomanska styrkor under första världskriget, före bildandet av republiken Turkiet, men ifrågasätter antalet offer och förnekar att dödandet var systematiskt.

– Det kanske kan vara svårt att förstå varför ordet skulle vara känsligt. Jag tror att det har att göra med identitet, säger Levin.

– Alla turkar har från barnsben fått en historieskrivning om hur landet grundades. Att då acceptera att en del av de som var med och grundade republiken också hade en hand i folkmordet stämmer inte med historieskrivningen.

Regeringarna i Ankara och Washington är redan starkt oense i en rad frågor och Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu varnade tidigare i veckan Biden för att ett folkmordsuttalande ytterligare skulle skada relationerna mellan länderna.

– Bidenadministrationen har ju sagt att de tänker göra mänskliga rättigheter till en viktig del av utrikespolitiken och då är det ett problem att Turkiet har gått i en väldigt stark auktoritär riktning, säger Levin.

Komplicerad allierad

Från amerikanskt håll tror Paul Levin att det inte längre finns lika mycket att riskera genom att omnämna massdödandet som folkmord.

– Tidigare har man från USA:s sida varit väldigt rädd att riskera relationen, eftersom Turkiet har setts som en väldigt viktig allierad. Nu ses inte Turkiet som en oumbärlig partner längre utan mer som en ganska bråkig och komplicerad allierad.

Eventuella konsekvenser av ordvalet lär i första hand påverka Armenien, tror Levin, som konstaterar att saken är oerhört viktig för många armenier.

– Det har ju varit en låsning, både för relationen mellan Armenien och Turkiet men även mellan Armenien och USA. Det vore ju bra om man kunde få till förbättrade relationer mellan Armenien och Turkiet, men det tror jag inte är aktuellt i det här läget.

Rättelse 24.4 kl. 20.26: Biden är den andra amerikanska presidenten som använder termen folkmord.

Massmorden på armenierna ägde rum under och i skydd av första världskriget, i vilket Osmanska riket var allierat med Tyskland.

Den 24 april 1915 är det datum som brukar beskrivas som starten för massdödandet, som i huvudsak pågick 1915–1917. Förföljelserna och morden fortsatte dock i flera år därefter.

Majoriteten av de som mördades, omkring en miljon, var armenier, men bland offren fanns även rikets andra kristna minoriteter: assyrier, syrianer, kaldéer och greker. De flesta forskare i ämnet tror att mellan 800 000 och 1,5 miljoner människor dödades.

Källa: Nationalencyklopedin, Forum för levande historia

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning