Joe Biden djupt oroad över cyberattack

USA:s blivande president Joe Biden säger att han kommer att göra cybersäkerhet till en av de mest prioriterade frågorna när han tillträder ämbetet. Arkivbild. Bild: Patrick Semansky/TT-AP

USA:s tillträdande president Joe Biden säger att han är djupt oroad över den pågående hackerattack mot amerikanska myndigheter och privata bolag som avslöjades i veckan.

Den blivande presidenten säger att tusentals personer kan ha drabbats av dataintrånget.

"Cybersäkerhet kommer att vara en av de främsta prioriteringarna på alla nivåer i min regering", skriver Joe Biden i ett uttalande och fortsätter:

"Främst måste vi förhindra och avskräcka våra motståndare från att utföra betydande cyberattacker".

Hackarattacken har pågått sen åtminstone mars i år, och har riktats mot myndigheter, kritisk infrastruktur och mot organisationer inom den privata sektorn, enligt cybersäkerhetsmyndigheten Cisa.

Avslöjandet om hackerattacken kom i Washington Post tidigare i veckan. Hackarna tros exempelvis ha övervakat intern e-post inom bland annat finans- och handelsdepartementen. Cisa har inte sagt vilka de tror står bakom attacken, men såväl privata säkerhetsföretag som både demokratiska kongressledamöter och högt uppsatta republikaner pekar ut Ryssland som ansvarigt. Kreml har förnekat inblandning.

Den republikanske senatorn Mitt Romney liknar attackerna med att ryska bombplan upprepade gånger oupptäckta skulle ha flugit över hela USA. Attackerna visar på USA:s sårbarhet, samt svaghet när det gäller cyberkrig, säger Romney.

Den demokratiske senatorn Dick Durbin har sagt till CNN att attacken i det närmaste är en krigsförklaring från Ryssland.

– Vi måste ta det här på allvar, säger han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning