Biblioteket är fyllt av upplevelser

Flitens lampa lyser i läsesalen på New York Public Library. Bild: Zipporah Films

Med 53 miljoner föremål i samlingarna är New York Public Library det näst största biblioteket i USA. Bokutlåning är bara en del av verksamheten.

En av New Yorks mytiska och pampiga byggnader ligger mitt i staden, i hörnet av Fifth Avenue och 42 gatan. New York Public Library, stadsbiblioteket, är välbekant från flera filmer – Ghostbusters, Breakfast at Tiffany's och The Day after Tomorrow – men för miljoner New Yorkare är biblioteket och all den service det erbjuder en nödvändighet i vardagen.

– Biblioteken är demokratins grundpelare och deras betydelse för en demokratisk utveckling kan inte underskattas, säger Anthony Marx, vd för biblioteket, allmänt kallat NYPL.

– Folk tror att bibliotek är en förvaringsplats för böcker men de har fel – bibliotekens uppgift är mycket större.

I dokumentärfilmslegenden Frederick Wisemans dokumentär Ex Libris – New York Public Library är Anthony Marx en av dem som för ordet – inte i egenskap av intervjuad utan som den som leder sammanträden där bibliotekets roll och behovet av föränderlighet ständigt diskuteras.

Den fantastiska dokumentären tar fasta på alla de fattiga för vilka biblioteket är oumbärligt om de ska kunna hävda sig och kravla sig upp ur fattigdomen men den presenterar också bibliotekets olika avdelningar och digra program.

Vi får möta Richard Dawkins, Elvis Costello och Patti Smith i de populära, avgiftsfria scensamtalen och vi får följa med på en tur till bland annat sorteringscentralen där alla återbördade böcker katalogiseras för att slutligen landa på rätt hylla.

Internet för medellösa

Tre miljoner newyorkare saknar nätuppkoppling. För dem är NYPL:s datasal nödvändig i vardagen. Detta gäller inte minst barn från fattiga familjer. Vi får följa med läxläsningsgrupper och diskussioner mellan biblioteksanställda som vittnar om lågutbildade föräldrars desperation och böner – föräldrarna inser att utbildning är enda utvägen för barnen men saknar själva möjligheter och kunskap att hjälpa sina små på vägen.

Omsorgen om dem som inte har råd – med nätuppkoppling, tidningar, böcker – återkommer flera gånger i dokumentären, liksom diskussioner om finansieringen. Hälften av verksamheten finansieras av staden New York, hälften står privata finansiärer för.

Den knepiga frågan om hemlösas rätt att vistas på biblioteket leder till en lång diskussion i chefsrummet. Ska de hemlösa få slumra till i tidningssalen eller ska de jagas ut?

Också på den punkten är Anthony Marx omutlig – biblioteken tillhör även dem som saknar en fast punkt i tillvaron, säger han.

– Våra dörrar måste vara öppna också för dem som kan verka skrämmande. Kom ihåg att många av de som besöker oss vill hjälpa dem som har det svårt, menar Marx.

Bilder åt alla

Bildsalen är en av bibliotekets roligaste enheter. Den öppnades 1905 och betecknas i dag som en raritet – utvecklad i takt med att invandringen sköt fart.

– Om du behöver en bild av en italienare som bär en docka och som är tagen i slutet av 1800-talet är det inga problem för oss att plocka fram den, förklarar avdelningens föreståndare godmodigt.

De flesta konstnärer i New York har någon gång sökt sig till bildsalen, för att göra research eller för att låta sig inspireras, Andy Warhol var en av dem.

New York Public Library är en värld i miniatyr – här flockas representanter för mänsklighetens färgstarka mångfald. En av de stora behållningarna med dokumentären är newyorkarna – en underbart vetgirig, utåtriktad och mångkulturell skara.

Ex Libris – The New York Public Library visas på Docpoint 3.2 kl. 18 på Savoy och 4.2 kl. 16.15 på Orion. Dokumentären tävlar om en Oscar i kategorin Bästa dokumentär.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning