Biblioteken fylls allt oftare med evenemang och möten

Bild: Lehtikuva/Irene Stachon

Biblioteksbesöken ökar i Finland, men folk lånar färre böcker per person än tidigare. Det här tyder på att bibliotekets roll har förändrats, säger servicechefen Noora Valkonen vid stadsbiblioteket i Uleåborg. Biblioteket är allt mer ett center för evenemang och möten.

Många bibliotek lånar ut sina utrymmen för olika utställningar och diskussionsevenemang eller har själv tagit över ansvaret för att ordna liknande evenemang. När sådana evenemang ordnas besöks biblioteken av personer som inte nödvändigtvis är ute efter att låna böcker.

– Det här tycker vi att är en glädjande sak. Biblioteket försöker tjäna hela befolkningen, också personer som inte läser, säger Noora Valkonen.

Bibliotekschefen Anne Ala-Honkola vid Tölö bibliotek i Helsingfors tycker också att förändringen är välkommen.

– Boken är fortfarande huvudprodukten, men själva utrymmet går sida vid sida med boken. Bibliotekets utrymmen har nu blivit allt viktigare. Hit samlas man för att arbeta eller på sin fritid, man kommer hit för att delta i till exempel bokcirkelsverksamhet eller jobbmöten. Det finns inte allt för många sådana här icke-kommersiella utrymmen.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33