Biblioteken förbereder öppning, biograferna avvaktar och de stora museerna öppnar

Biblioteksböckerna är utlästa och finländarna väntar på att få låna nya böcker. Om ett par dagar är det dags. Bild: Niklas Tallqvist

Biblioteken blir de första kulturinstitutionerna att öppna efter coronastängningen. Ateneum, Kiasma och Konstmuseet Sinebrychoff öppnar i juni men biograferna är stängda tills vidare.

Bokutlåning på landets bibliotek tillåts omedelbart enligt de direktiv Sanna Marins regering gav på måndagen. Biblioteken i huvudstadsregion meddelar att de behöver ett par dagar av förberedelser innan de kan öppna. Eventuellt kan öppethållningstiderna vara något förkortade i början.

De tre konstmuseerna Ateneum, Kiasma och Konstmuseet Sinebrychoff väljer att öppna den 2 juni. Museerna har förberett sig på begränsade besökarmängder.

Biograferna väljer att avvakta.

– Distributörerna har kommit överens om att alla biografer öppnar samtidigt, säger Mika Siltala som är chef för Cinema Mondo.

Cinema Mondo driver Kino Engel.

– Om jag måste säga något om när vi öppnar tror jag att det är realistiskt att räkna med efter midsommar. Norge satsar på att öppna sina biografer i etapper och vi följer intresserat med hur det går där, säger Siltala.

Oklart med festspelen

Under regeringens presskonferens talades det om ett nytt tvåmeterssamhälle och att det rådande tillståndet är det nya normala.

50-personersgränsen för offentliga sammankomster kommer att vara i kraft tills vidare efter att tiopersonersgränsen hävs i början av juni.

Helsingfors evenemangsstiftelse har ännu inte fattat definitivt beslut om hur det blir med Helsingfors festspel i år.

Styrelsen sammanträdde i måndags, innan regeringens presskonferens hann äga rum, och samlas på nytt nästa måndag.

– Klart är att vi måste fatta ett beslut, säger evenemangsstiftelsens vd Stuba Nikula.

Finns håller stängt

Av sommarteatrarna höll Finns sommarteater hoppet uppe längst och repeterade sommarens föreställning, Vi på Saltkråkan, på distans. I mitten av april beslutade Esbobygdens ungdomsförbund (EBUF), som driver teatern, att skjuta upp föreställningen till nästa år. Producent Robert Ingman säger att man håller fast vid beslutet trots att sammankomster med max femtio personer tillåts från den 1 juni.

– Vår publikmängd kan uppgå till över 300 personer per föreställning och många i publiken är äldre, så därför tar vi vårt sociala ansvar.

Finns sommarteater har en ny läktare med 327 platser som invigs nästa år.

– Det skulle vara svårt att få i gång biljettförsäljningen som vanligen börjar redan i slutet av mars, säger Ingman.

Inte heller Skärgårdsteatern har planer på att ändra beslutet om att skjuta upp sommarens turné till nästa år.

– Det skulle vara svårt att köra i gång ett så stort maskineri och det skulle vara trist att begränsa publiken till femtio, vilket är litet. Det får vara en mellansommar och förhoppningsvis en del ex tempore-projekt, säger verksamhetsledaren Tom Rejström.

Orkesterhösten oklar

Trots att samhället håller på att öppna upp ser läget dystert ut för orkestermusikens del. Vårsäsongen är inställd och för höstsäsongens del är utsikterna oklara.

– Vi försöker få upplysningar av ministeriet om när beslut kan fattas för hösten, säger Finlands symfoniorkestrars verksamhetsledare Helena Värri.

Om 50-personersgränsen hålls i kraft i början av september och resenärer som kommer till Schengenområdet skall hållas i två veckors karantän kommer abonnemangskonserterna att påverkas avsevärt.

Orkesterkonserter utgör en stor potentiell hälsorisk när ett tusental personer samlas i samma sal och trängsel uppkommer vid ingångar och garderober och en stor del av publiken är till åren kommen.

Värri säger att orkestrarna har funderat mycket på hur musikernas och publikens säkerhet kan förbättras, till exempel genom att reprisera samma program vid olika klockslag eller gå in för mindre sammansättningar.

Kan säkerheten tryggas?

– Utgångspunkten är att allas säkerhet skall tryggas. Vi gör allt vi kan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning