Bibliotek skickade hem personer som ville rösta – ingen åtalas för missen

Enligt lagen har man rätt att rösta så länge som man har hunnit till förhandsröstningsstället inom utsatt tid. Bild: Ari Sundberg/SPT

När biblioteket i Uleåborg skulle stänga för dagen schasades också de som ville rösta i riksdagsvalet ut från lokalen. Åklagaren väljer att inte väcka åtal mot vaktmästaren eller valfunktionärerna.

Under förhandsröstningen i april i år meddelade vaktmästaren vid Uleåborgs huvudbibliotek att biblioteket ska stänga. De som köade för att rösta var också tvungna att lämna lokalen, trots att man enligt vallagen har rätt att rösta så länge som man infinner sig på förhandsröstningsstället inom utsatt tid.

Vaktmästaren kände inte till lagen och enligt Åklagarmyndigheten kan vaktmästaren inte åtalas för förvanskande av valresultat.

Åklagarmyndigheten anser däremot att de två valfunktionärerna, på sannolika skäl har gjort sig skyldiga till brott mot tjänsteplikten, eftersom de inte stoppade vaktmästarens agerande. Brottet anses ändå vara så litet att inget åtal väcks.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning