Biaudet: Finsk Ungdom missförstår feminism

Eva Biaudet. Bild: Vesa Moilanen

Sannfinländarnas ungdomsförbunds kampanj #tyttö_poika rider på en populistisk våg som riktar sig mot liberala – men positivt med ställningstagande för att förbättra intersexuellas ställning, säger Eva Biaudet.

Sannfinländarnas ungdomsförbund Finsk Ungdom lanserade i torsdags en kampanj som deklarerar att det bara finns två kön. Efter att ha hamnat i blåsväder i de sociala medierna fortsatte förbundet sin "könsrevolution" på fredagen genom att kräva att interkönade barn själv får bestämma över sin egen kropp.

– Under kampanjens andra dag fokuserar vi på de individer som inte vid födseln går att klassificera som flicka eller pojke. Vi tycker att det borde vara självklart att man respekterar även interkönades rätt att bestämma över sin egen kropp. Tyvärr är det inte på det viset i Finland, säger Finsk Ungdoms ordförande Sebastian Tynkkynen.

Finsk ungdom vill att ingrepp på interkönade barns könsorgan inte ska göras utifrån föräldrarnas önskemål. Hela "könsrevolutionen" går ändå ut på att motsätta sig "feminismens strävan att ifrågasätta kön", så att "alla stolt ska kunna vara den de är".

Bland annat Svensk Ungdom har starkt tagit ställning emot kampanjen.

– Finsk Ungdom lanserade i dag en kampanj om att flickor ska vara flickor och pojkar pojkar och att det endast finns två kön. Vi vet inte om man ska skratta eller gråta över en så bakåtsträvande kampanj, 1800-talet hälsar och vill ha tillbaka sina värderingar, skriver Svensk Ungdom på sin Facebooksida.

Även riksdagsledamot och tidigare jämställdhetsombudsman Eva Biaudet (SFP) ifrågasätter kampanjen.

– Jag tycker att de har missförstått (feminism). Det handlar om att man inte ska begränsas av sitt kön eller någon annans stereotypi. Man måste ju tillåta att flickor är på olika sätt och man är lika mycket flicka för det, säger Biaudet.

– Jag understöder inte en könsneutral, ofta manlig, norm som bestämmer hur man ska vara. Rollmodellerna inom ledarskap är ofta gjorda enligt manliga ideal.

Biaudet upplever att Finsk ungdom förenklar och presenterar en populärvulgär version av feminism.

– Det är dem man ska skälla på nu – feminister och utlänningar. Majoritetsfeminismen är ingalunda för att det inte ska finnas kön, utan man måste vara könssensitiv. Kön kan göra en stor skillnad och den får inte begränsas av andras uppfattning eller stereotyp idé.

Inte enbart negativt

Samtidigt tycker Biaudet ändå att det är ett stort framsteg av de sannfinländska unga att de kan sätta sig in i transsexuellas position.

– Det är positivt att de är medvetna om interkönade människor och intresserade av att underlätta deras ställning.

Biaudet förundras trots det av behovet att måla upp en bild av feminister som en hotbild och ser delar av kampanjen som en direkt attack mot den liberala "suvakkigröna hurri-rkp".

– Varför har man ett behov av att skälla på feministerna? Det är helt felaktigt. Kvinnor har mindre makt, mindre lön, mer ansvar för familjen och behandlas olika i arbetslivet.

Lagutskottet har efterlyst att en lagstiftning som underlättar transsexuella och intersexuellas position.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning