Biarritz mellan berg och hav

Atlantkustens pärla Biarritz bjuder på underbara stränder, mat i världsklass, perfekt klimat och en fantastisk landsbygd.

När författaren Victor Hugo (1802–1885) besökte Biarritz sommaren år 1843 var det bara en enkel valfångarby på franska Atlantkusten, långt från Paris societet. Men i dess fantastiska sandstränder och gatornas vita stenhus med målat korsvirke såg han genast byns potential. "Jag känner inte till en plats mer charmig och magnifik", konstaterade han och fortsatte: "Jag har bara en rädsla; att den blir populär." Det var befogat; kort därpå byggde Napoleon III ett sommarslott i Biarritz. Den europeiska aristokratin hakade genast på och byggde egna småslott längs fiskebyns trånga gränder.

Bild: Ksf Media

Surfproffset Amandine Sanchez har haft både treåringar och 75-åringar som elever i sin surfskola. Bild: Linda Romppala

Ett myllrande gatuliv med småbutiker och kaféer, palmer, saltmättad luft och framför allt de många barfota surfarna sätter sin prägel på dagens stad. I mitten på 1900-talet kom nämligen surfaristokratin hit från USA. Än i dag är staden ett paradis för surfare. En av dem är Amandine Sanchez, surfproffs i franska landslaget och chef på Shining surfschool.

– Vi basker älskar närheten till naturen. Jag leker alltid i havet, sedan råkar det också vara mitt jobb, vilket är underbart!

Passionerat Atlantkök

I det gastronomiska hörn som Biarritz med omgivning utgör marineras det franska Atlantköket med passionen och hettan från spanska Baskien, inte minst från San Sebastian några mil på andra sidan gränsen. En ung publik fyller terrasserna på många uteställen som ceviche-restaurangen Saline, strandbaren Le Surfing och ostronhaket La Cabane à Huitres. På Bonheur längst upp på Avenue Victor Hugo testar vi "le hamburger".

Ler- och algterapi

"Thalassa" är grekiska för hav, och thalassoterapi är en urgammal metod som bygger på en avslappnande kroppsterapi med havsvatten, havssalt, alger och lera. Hotel Sofitel ser ut som en strandad sverigebåt där det ligger mitt i den annars sköna strandsilhuetten, men här finns Biarritz bästa thalassospa. En eftermiddag här bjuder på avkoppling för både kropp och själ.

Lyxiga Hotel du Palais blickar ut över Grand Plage i Biarritz. Hotellet har gett husrum åt kungligheter och kändisar i över 150 år Bild: Linda Romppala

Det finns onekligen mycket att göra och se i. Att staden sedan också har ett av världens vackraste kulturlandskap runt knuten är ytterligare en bonus. Grönskande kullar varvas med fluffiga träddungar och mellan dem små byar där stenhusen trängs om utrymmet. Runt bergstoppen La Rhune svävar gamar stora som grisar, de kan mäta bortåt 2,4 meter i vingspannet.

Byns huvudgata

Byar i franska Baskien är anlagda längs en enda huvudgata. Det var de snillrika munkarnas verk, i syfte att förhindra att pilgrimer på väg till Santiago de Compostela skulle smita från skatten på sin vandring. På byn Ainouas huvudgata ligger Maison Oppocas gourmetrestaurang där traditionella rätter serveras med en vacker tvist. Lite längre upp på gatan finns butiken Pierre Oteiza där man har specialiserat sig på delikatesser som de lokala Ossau-Iratyostarna och lufttorkade salamikorvar, som hänger i klasar från taket i butiken.

Landsbygdens kullar är fulla av vackra hem och charmiga hotell, här La Reserve i byn Saint Jean de Luz. Bild: Linda Romppala

Pierre Oteiza själv anses vara den som räddade den lokala grisrasen – visserligen för att bli skinka, men ändå. För 25 år sedan fanns det bara ett trettiotal exemplar, i dag ligger det baskiska grisbeståndet på över 3 000, och den lufttorkade skinkan säljs för dubbla priset jämfört med den från vanlig skär gris.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00