Händer i dag: Nato hett när Scholz möter Marin och Andersson

Sveriges och Finlands eventuella medlemskap och roll i Nato och det säkerhetspolitiska läget. Det är givna frågor när statsminister Sanna Marin och Sveriges statsminister Magdalena Andersson i dag tas emot av den tyske förbundskanslern Olaf Scholz och hans regering.

I dag deltar Sveriges statsminister Magdalena Andersson och hennes finska kollega Sanna Marin i överläggningar med den tyske förbundskanslern Olaf Scholz och hans regering på slottet Meseberg utanför Berlin. Före påsk tog Andersson emot Marin i Stockholm (bilden).
Lars Larsson/TT
03.05.2022 08:20 UPPDATERAD 03.05.2022 10:33
Det är tyske förbundskanslern Olaf Scholz som har bjudit in statsminister Sanna Marin (SDP) och hennes svenska kollega Magdalena Andersson till överläggningarna på slottet Meseberg norr om den tyska huvudstaden. De båda deltar under förmiddagen.
Enligt svenska regeringskällor är det inte vanligt att andra länders regeringschefer bjuds in till överläggningar i den formen. Och ännu mindre att två blir inbjudna tillsammans.
Den tyska regeringen vill höra hur Finland och Sverige ser på säkerhetspolitiken efter Rysslands invasion av Ukraina. Det handlar också, förstås, om de båda ländernas möjliga insteg i Nato och vilken roll de då kommer att spela i försvarsalliansen.

Tillfälle för frågor

Det blir också ett tillfälle för Marin och Andersson att lyfta frågan om vad som sker mellan en eventuell ansökan om medlemskap i Nato och tiden för anslutning. Det handlar inte minst om Nato och medlemmar som Tyskland kan erbjuda säkerhet och skydd under övergången, oavsett om både Sverige och Finland ansöker eller om bara ett land gör det.
I samband med sitt förstamajtal i söndags underströk Magdalena Andersson att Sverige å sin sida väntas ge några slags säkerhetsgarantier till andra Natomedlemmar om det blir anslutning.
– För Sveriges del, om vi går med i Nato, handlar det om att vi har ett särskilt ansvar för Östersjön skulle jag tro, sade hon.
Enligt henne är det naturligt att man inom Nato får ta ett större ansvar för säkerheten i den region man befinner sig i. För Finland kan det bli aktuellt att ta ett särskilt ansvar för de baltiska staternas säkerhet.
För Tyskland, och Nato, skulle ett finskt och svenskt medlemskap ha stor betydelse.
Den tyska regeringen, inte minst Scholz som ny förbundskansler, har fått mycket och hård kritik för velighet och naivitet i förhållande till Ryssland. Det gäller även efter invasionen av Ukraina trots att beslut tagits om vapenleveranser till Ukraina och en enorm upprustning av det egna försvaret. Det är steg som var mer eller mindre otänkbara före invasionen.
Men det är inte Scholz och hans socialdemokratiska parti (SDP) som varit pådrivande för vapenstödet till Ukraina, det är det tyska miljöpartiet De gröna som haft huvudrollen. Scholz beskrivs som den som tvekar och försenar medan De gröna och den andra koalitionspartnern liberalerna i FDP driver på.

Historiska beslut

Det tyska stora beroendet av gas och olja från Ryssland har inte gjort besluten enklare och tidigare tyska S-toppar pekas ut som Putinkramare i och med att de tagit uppdrag hos den ryska energijätten Gazprom eller bäddat för det nu avbrutna gasledningsprojektet Nordstream 2.

ANDRA LÄSER