Polisen hittade tiotals varghybrider på vanskött kennel – åtta misstänkta i brottshärva

Helsingforspolisen undersöker en brottshärva där flera personer misstänks ha smugglat in vargar till Finland för att avla hundvargar.

I Orimattila hittade polisen två varghybrider.
20.06.2019 11:28 UPPDATERAD 20.06.2019 15:51
Strax efter årsskiftet fick polisen ett tips om en varg i Högfors. Då inleddes undersökningen av en brottshärva på 12 misstänkta brott.
Huvudmisstänkt är en kvinna som har en kennel i Loppis. Under förundersökningen blev det klart att sammanlagt fyra vargar hade smugglats till den huvudmisstänktas gård i Loppis i mars 2017 och maj 2018. Ett av djuren fanns i Högfors och två hade flyttats till Orimattila för att gömma dem från myndigheterna, eftersom en djurskyddsinspektion skulle äga rum hos den huvudmisstänkta.
Det är förbjudet att importera både vargar och varghybrider till Finland.
Polisen gjorde en husrannsakan i alla tre ställen i början av januari. I Högfors hittade man ett djur, som enligt vidare undersökningar var en nordeuropeisk varg. Vargen hade hämtats till Finland samtidigt som en annan varg från samma kull, men den andra vargen hade avlivats på gården i Loppis.
I Orimattila hittade man två andra misstänkta vargar. Djuren hade fått vara utan vatten och mat i en mörk, urin- och avföringsluktande gårdsbastu. Det ena djuret var en varg eller varghybrid av nordamerikanskt ursprung. Det andra djuret har konstaterats vara en tredje generationens hybrid av en europeisk varg.
På gården i Loppis hittade polisen 64 hundvargar. Rummen var ostädade och bristfälliga, djuren fick inte vatten och mat, djuren betedde sig ängsligt och nervöst och en del av dem hade uppenbara hälsoproblem.
Polisen grep kvinnan som ägde gården och en man som bodde där inofficiellt. Mannen släpptes efter några dagar, men kvinnan häktades enligt beslut vid Helsingfors tingsrätt.

30 hundar måste avlivas

Efter den första husrannsakan fick polisen höra av flera källor att hundar försvunnit från gården i Loppis. Polisen fick inte veta vart djuren hamnat. Polisen fick också reda på att mannen som gripits hade avlivat flera hundar efter att han släppts fri.
Polisen gjorde en ytterligare husrannsakan i slutet av januari. Polisen avlivade de flesta av de kring 30 hundarna som fanns kvar på gården. De avlivade hundarna var hundvargar av olika slag och boskapsvaktande hundar som är svåra att omplacera. Två små hundar fick ett nytt hem.
Eftersom ett av de avlivade djuren såg ut som en varg skickades det för vidare undersökning. Djuret konstaterades vara en andra generationens hybrid av en nordamerikansk varg. Både utifrån förhör och obduktion av djuret har man fått veta att varghunden hade två valpar. Polisen har inte fått reda på var de här valparna är.

Åtalsprövning i sommar

Under förundersökningen har polisen också fått nys om andra fall där man smugglat in vargar, men djurens öde är oklart.
Förundersökningen är snart klar och går vidare till åtalsprövning under sensommaren.
Polisen misstänker grovt djurskyddsbrott, djurskyddsbrott, åtta fall av naturskyddsbrott och två fall av smuggling. De misstänkta brotten har skett mellan juli 2016 och januari 2019 i Loppis, Vaalimaa, Orimattila och Högfors. Åtta personer är misstänkta, den huvudmisstänkta är en varghundsuppfödare som bor i Loppis.

ANDRA LÄSER