Greta Thunberg anklagar Finland för dubbelmoral

Den rikssvenska klimataktivisten Greta Thunberg riktar hård kritik mot energibolaget Fortums investeringar i tysk kolkraft.

Klimataktivisten Greta Thunberg uppmanar den finska regeringen att stoppa energibolaget Fortums investering i tysk kolkraft.
21.05.2020 17:19 UPPDATERAD 21.05.2020 20:32
"Det statsägda finska energibolaget Fortum öppnar ett nytt kolkraftverk i Tyskland i sommar. De som är involverade hävdar att de är 'klimatledare', men det här är raka motsatsen till ledarskap. Det här är ett misslyckande", skriver Thunberg på Twitter.
Den tyska grenen av Thunbergs organisation Fridays For Future har därtill skickat ett brev till statsminister Sanna Marin (SDP), Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen (SDP) och miljöminister Krista Mikkonen (Gröna) som uppmanas att stoppa kolkraftverket i Datteln.
Enligt Fridays For Future i Tyskland är det en finsk regeringsfråga eftersom den finska staten är majoritetsägare i Fortum.
"Samtidigt som ni har meddelat att kolkraften ska avvecklas i Finland före 2029 så kommer Västeuropas enda nya kolkraftverk i Datteln att fortsättningsvis förstöra klimatet i tio års tid efter det", skriver Fridays For Future till den finska regeringen.
Organisationen anklagar Finland för dubbelmoral och understryker att investeringen äventyrar Finlands roll som klimatpolitiskt föredöme.
"Den finska regeringens dubbelmoral är sorglig eftersom ni en gång betraktades som en klimatledare som skulle omsätta ord till handling. Er dubbelmoral är också farlig med tanke på mänsklighetens framtid", skriver Fridays For Future i brevet.

ANDRA LÄSER