Julgatans öppning och första snön fick stadsborna att lysa upp

Den så kallade döende Alexandersgatan är plötsligt det varmaste och mysigaste stället i hela Helsingfors. Stora och små åskådare välkomnar paraden som skrider fram längs med Alexandersgatan efter att julbelysningen tänts där ovanför.

Julbelysningen tändes längs Alexandersgatan på lördagen.
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
19.11.2022 18:46
Kyrkklockorna ringer i bakgrunden och ett tunt täcke av den första snön ligger beskyddande över Senatstorget.
Det är några minuter kvar tills Helsingfors julgata öppnas för i år. Hundar, tomtar och snögubbar försöker hitta rätt plats i paraden. I främsta ledet ska borgmästare Juhana Vartiainen gå.
– Det här är en trevlig dag, då borgmästarskapet i vardagen är extremt krävande och stressande. Det här  påminner om att det kommer en tid när man kan lugna ner sig lite grann, säger Vartiainen.
Juhana Vartiainen önskar att julen för med sig ett lugn, både till helsingforsarna och till sig själv.

Vad har då varit mest krävande i ditt jobb?

– Allt som görs i stan beskylls på mig, oberoende av om det lyckas eller misslyckas. Budgetmanglingen var rätt så hård och sen har vi haft krånglet med löneutbetalningarna, något som jag har försökt hantera så bra jag kan. Men det är svårt, för ingen är någonsin nöjd. 
– Det hör till jobbet. Men nu kommer det lite jultid och lugn.

Det har förts en diskussion om att kärncentrum och särskilt Alexandersgatan skulle hålla på att tömmas på affärsverksamhet och att centrum töms på liv och kommers. Stämmer det?

– Det är en omvandling på gång och det är något som vi är aningen oroade över. Men det är inget katastrofläge. Framgångsrika städer är i kontinuerlig förändring.
– Men det är sant att den näringsverksamhet som bedrivs här är i gungning och vi kommer att få se något annat sen. Men jag tror att en stad som Helsingfors alltid kommer att hitta nya sätt att växa som stad. 

Biltrafiken på Esplanaden, vad säger du om den? Ska en körfil tas bort?

– Det är en allmän uppfattning hos forskarkåren i urbana studier att då man utvidgar utrymmet för fotgängare och cyklister blir det mer liv. Man kan måttligt minska på utrymmet för biltrafiken och det är en förbättring. 
– Nu gör vi ett sådant experiment och vi får se hur det går. Men vi ska inte föregripa det som experimentet ger. Det är alltid en balansgång.

Julbelysningen tändes för 74:e gången

Traditionen med julgatan inleddes 1949 då handlare på Alexandersgatan och i närheten av den smyckade gatan med granbarr och belysning, för att glädja stadsborna.
I julparaden marscherade i år bland annat cirkusfigurer, hundar som. golden retrievers samt räddningsverkets fordon i vintage-format, hästar och tomtar. Totalt var det 300 personer.
För att spara el har Helsingfors stad beslutat att julbelysningen hålls tänd till den 8 januari.  
Källa: Helsingfors stad

Hur önskar du att helsingforsarna ska känna sig nu veckorna inför jul?

– Jag hoppas att juletiden för de flesta representerar samma som för mig, det vill säga att det kommer en period när man för en liten stund kan glömma det som pressar och stressar i livet och vara i lugn och ro med sina nära och kära. 
I främsta ledet ska borgmästare Juhana Vartiainen gå.
Berghällsbon Laura Leppähaara hade kommit med dottern Alma, 1 år och 3 månader, för att spana in julparaden. Hon konstaterar att det finns mer små caféer och affärer i Berghäll, medan stora internationella kedjor tagit utrymmena i kärncentrum.
Liese Callens och Tuur Depoortere har bott i Helsingfors i ett par år. De kommer från Belgien, där utvecklingen enligt dem går mot att ge fotgängare mer plats i stadskärnorna. Men Helsingfors är verkligen inte för trafikerat, menar de.
Esbobon Jonas Dahlblom är sällan i centrum, men tycker inte det verkar som om centrum skulle hålla på att förtvina. "Här är ju folk så in i..." Evi Dahlblom sitter på axlarna. 
Julens huvudperson gjorde ett gästframträdande.

ANDRA LÄSER