Blodig söndag följs av nya attacker i Gaza

Den våldsamma konflikten mellan Israel och palestinska Hamas rasar vidare in i sin andra vecka. Israels militär säger sig ha förstört 15 kilometer av ett tunnelsystem som används av Hamas.

Nya flyg- och raketattacker rapporteras under natten mot måndagen.
Flygbombningarna av det Hamaskontrollerade Gaza fortsätter – precis som raketbeskjutningen mot israeliska städer. Enligt den israeliska militären har 60 raketer avfyrats mot Israel från Gaza under natten till måndagen, vilket är betydligt färre än det antal som sköts under de två föregående nätterna.
Flyganfallen har orsakat omfattande strömavbrott och skador på hundratals byggnader, enligt lokala myndigheter i Gaza.

Bombräd mot tunnlar

På måndagsmorgonen bombades också en palestinsk skumgummifabrik i norra Gaza, där räddningstjänsten kämpade för att få elden under kontroll. Senare på morgonen dödades en palestinier i ett flyganfall, enligt uppgifter från vården.
Strax efter midnatt avfyrades raketer mot de israeliska städerna Beersheba och Ashkelon. Efter det uppgav den israeliska militären att man flygbombat 15 kilometer av ett tunnelsystem som används av Hamas, som är terrorstämplat av bland andra EU. Ledare och infrastruktur kopplade till Hamas beskrivs som måltavlor för räderna.
Det var tredje gången som tunnelsystemet – kallat "Metro" – bombades. Delar av det löper genom områden där det bor civila.

Manar till lugn

President Joe Biden säger att USA jobbar för att dämpa oroligheterna.
"Vi tycker också att palestinier och israeler lika mycket förtjänar att leva i säkerhet och åtnjuta lika delar frihet, välstånd och demokrati", säger Biden i ett förinspelat videoklipp i samband med högtiden id al-fitr, som avslutar ramadan.
USA:s utrikesminister Antony Blinken uppmanar i ett Twitterinlägg alla parter att minska spänningarna och skriver att "våldet måste upphöra omedelbart". Han har diskuterat situationen med sina motsvarigheter i Egypten, Qatar och Saudiarabien.
Israeliska soldater i närheten av Gaza.
ANDRA LÄSER