HRT:s pinsamma misstag: Varnade för kärnvapenkrig som orsakar störningar på vissa busslinjer

På onsdagen varnade HRT i ett felmeddelande att busslinjerna 202 och 203 inte går, på grund av kärnvapenkrig. 

Heidi Herrmannheidi.hermann@hbl.fi
08.06.2022 15:55 UPPDATERAD 08.06.2022 15:58
Helsingforsregionens trafik höll i tisdags en beredskapsövning där nya arbetstagare utbildades i hur man använder systemet där HRT meddelar om störningar i trafiken.
– Det var en intern övning och därför var formuleringen så dramatisk. Meddelandet slant av misstag ut i offentligheten där det inte alls var meningen att den skulle hamna, säger Sari Kotikangas, informatör på HRT.
HRT varnade i misstag för trafikstörningar på grund av ett kärnvapenkrig.
Texten skickades till dem som prenumererar på felmeddelanden för busslinjerna 202 och 203. Enligt Sari Kotikangas handlar det inte om någon större grupp människor.

Övar ni inför ett eventuellt kärnvapenkrig?

– Nej det var det absolut inte frågan om. Det är någon som har formulerat ett sådant här meddelande. Typiska störningar i vårt fall är till exempel växelfel på tågräls. Det sådana störningar övningen var till för.
Enligt Kotikangas har meddelandet orsakar en hel del skratt och förundran.

Kommer den skyldige att hamna i trubbel för det här?

– Nej. Av sådant här kan man alltid förstås lära sig något. Men det här var ett mänskligt misstag som ingen arbetstagare kommer att straffas för och jag tror inte heller det har lett till större problem för någon av våra kunder. 
Misstaget ledde till desto fler skratt på Twitter. Bland annat frågade en användare om den ökända bergbanan, Kakolafunikularen, i Åbo också har varit på service på grund av kärnvapenkrig. 
Till det svarade Åbo trafikcenter att funikularen visserligen har fått utstå mycket, men inte ett kärnvapenkrig.
Läs också: Fungerar, fungerar inte ... – funikularen i Åbo ur drift över midsommaren

ANDRA LÄSER