Städningen har blivit en hel filosofi – författaren Malin Haawind testade Konmari-metoden men kommer inte göra det på nytt

Städdags? Det är inte bara att dra fram dammsugaren och sätta igång hur som helst. År 2020 lämnas ingenting åt slumpen när vi tar oss an våra hem. Vi inreder, städar och organiserar med filosofiska perspektiv – och ska dessutom må bra på kuppen.

”Visst finns det något terapeutiskt i att rensa och göra i ordning. Man känner sig lite lättare när man har åkt till återvinningen. Men det förändrar inte livet”, säger Malin Haawind, som skrivit boken ”Satans skit, en bok om smuts”.
En sörjande änka börjar om på nytt och lär sig förvara sina handväskor på ett bättre sätt. Ett slitet par med två små barn finner sin inre frid genom att sålla bland leksakerna, strukturera köket och sortera kläder. Så beskrivs två avsnitt i Netflix-serien ”Konsten att städa med Marie Kondo”.
Organisationskonsulten Marie Kondo säger i serien att det viktigaste när man viker ett klädesplagg är att förmedla sin ömhet genom handflatorna, och stryker över plagget med händerna innan hon viker ihop det till ett litet paket.

Följ en lista

Marie Kondos sorterings- och rensningsmetod Konmari tog världen med storm för något år sedan, och lovar inte bara ett städfritt hem utan också lycka och harmoni i livet.
Vi älskar att någon ger oss ett recept för hur vi ska hantera vårt hem, menar Malin Haawind, författare och journalist som skrivit boken ”Satans skit, en bok om smuts” (Bokförlaget Atlas).
– Vi ställs inför så många val hela tiden. Jag tror att vi tycker att det är skönt att någon annan tar på sig en auktoritetsroll – och gärna en lite vetenskaplig kostym – och berättar hur vi ska göra. Här får du en lista, följ den så blir det bra, säger Malin.

Söker ordning

Marie Kondos metod är inte den enda. En sökning på en nätbokhandel ger ett 40-tal träffar på böcker på svenska om organisering och rensning av hemmet eller tips och metoder för städning.
Ordningskonsulter för hemmet är inget nytt, men de senaste åren har intresset exploderat. I en turbulent värld skriker folk efter ordning – om så bara i sina garderober.
– Fokus är oftast på att rensa i röran. Vi behöver ju städa toan mycket oftare än vi rensar i garderoben, men ändå är fokus på garderobsrensningen. Den gör sig bättre på bild och den låter sig "livsstilifieras", säger Malin Haawind.
Malin har själv provat en liten del av Konmari-metoden i researchsyfte när hon skrev sin bok. En del handlar alltså om att vika och förvara alla sina kläder på ett visst sätt.
– Jag försökte "konmaria" mina barns garderober, och det kommer jag aldrig att göra igen. Det tog fruktansvärt lång tid, och ingen kommer att orka upprätthålla ordningen. Varenda måndagskväll när man släpar upp kassar med ren tvätt från tvättstugan ska man stå och vika allt igen. Det händer inte, säger hon.
Konmari är till för personer med mycket tid och mycket plats, konstaterar Malin Haawind.
Författaren och journalisten Malin Haawind menar att allt mer i våra liv kopplas till livsstil. "I dag blir allting till ett koncept och det ska kläs i en viss skrud”, säger hon.

Ångesthantering

En del av lockelsen med sorteringsmetoderna är att de lovar mer än bara ett organiserat hem – de ger också löften om lugn i själen.
– I viss mån handlar det om ångesthantering, om jag får använda uttrycket lite slarvigt. Vi söker en quick fix för våra oroliga själar.
Även Malin har haft en idé om att ett välorganiserat hem ska ge harmoni.
– Jag tänkte att om jag bara tar mig tid att verkligen gå igenom hela vårt hem, i stället för att släcka bränder som att städa först när något har vält i skafferiet, så skulle ingenting vara sig likt sedan.
Hon lade ned massor av tid på att rensa och städa.
– Det hände inte ett dugg. Under en kort period var det rent även bakom skåpen och det var ordning överallt. Sedan blev allt som vanligt. Det var ingen magi.

Städa världen

En metod kan inte passa alla. Många organisationskonsulter skriver en bok om strategier som fungerat för just dem – men det betyder inte nödvändigtvis att det är rätt för andra. Ändå finns det massor av människor som upplever att de blir hjälpta och mår bra av att följa metoder.
– Jag har ingen anledning att ta ifrån dem det, tycker man det funkar och är roligt är det vackert så. Men till exempel Konmari har ganska höga anspråk, man ska lösa allt med sortering, det är som att man ska städa världen, och jag tror inte på det.
Så hur har vi klarat oss igenom hela världshistorien utan metoder och filosofier för hur vi ska skapa ordning i våra hem?
– Förutsättningen för den här utrensningstrenden är naturligtvis att vi har överkonsumerat under lång tid, vi har väldigt mycket prylar. På 1800-talet behövde man ingen metod för att rensa ut, man hade det man behövde och inget mer, säger Malin Haawind, som också tycker att fenomenet passar som hand i handske i vår individualistiska tid.
– Det är jag, jag, jag, och bygget av det egna livet i fokus. Att lyfta upp sak för sak i sitt hem och fundera på hur det känns i en, det är ett lite skevt fokus. Det finns annat än prylarna i våra liv som förtjänar vår uppmärksamhet.
”Vi söker alltid quick en fix för att lugna våra oroliga själar, och det tar sig olika uttryck i olika tider. För någon är det att träna, för någon annan vika kläder jättenoga”, säger Malin Haawind.

En praktisk guide för att sortera, organisera och förvara prylarna i hemmet, som också lovar förändra ditt liv. Metoden finns beskriven i boken ”Konsten att städa” (Pagina) av Marie Kondo:
+Börja med att rensa ut och slänga. Sedan ska du organisera dina utrymmen för vardagsliv och förvaring. In i minsta detalj.
+Om du inte känner att pulsen ökar när du tar i en viss pryl, om den inte ”sparks joy” – gör dig av med den.
+Ju mer du värderar en sak, desto mer glädje kommer den att ge dig.
+Utse en egen plats för varje större föremål i ditt hem. Ja, allt du sparar ska ha en egen plats.
+Städa bara en liten stund, men städa varje dag.

Den amerikanska städgurun Marla Cilley, som kallar sig Flylady, har utvecklat en städmetod som går ut på att du ägnar dig åt en specifik städuppgift i 15 minuter varje dag. Varje vecka fokuserar du på en ”zon” (till exempel köket, toaletten eller vardagsrummet), och efter en månad har du hunnit gå igenom hela hemmet.
Tanken är inte att du ska rensa hela garderoben på en gång, utan snarare en byrålåda i taget. Metoden handlar också om att skaffa sig nya vanor i vardagen – den nya vanan för januari 2020 är att hålla diskhon skinande ren.
Källa: F emina , flylad y.net

Feng shui är en kinesisk lära som funnits i tusentals år, kring hur vår miljö påverkar allt levande. Inom inredning kan det handla om hur man möblerar och organiserar sina saker för balans mellan elementen och energiflöden:
+ Utgå ifrån motsatser – blankt och matt, kantigt och runt, olika träslag.
+Skapa ett flöde genom att placera möblerna som stenar i en porlande bäck, inte längs väggarna med en tom yta i mitten.
+Ställ sängen och soffan så att du har stöd i ryggen och på sidorna och fri sikt framåt. Detsamma gäller arbetsbordet – en vägg bakom och ansiktet vänt mot dörren.
”Feng shui är en filosofi där vi behandlar oss själva värdigt och inte ägs av våra prylar. Ett hem i balans gör att vi mår bra”, säger feng shui-konsulten Jannice Wistrand till tidningen Sköna hem.
Källa: TT, Sköna hem, Trendenser
ANDRA LÄSER