Flyguppvisning i Brunnsparken väcker ilska

På fredag dånar jaktplan ovanför Brunnsparken. Och nej, ett krig har inte brutit ut, det är Finlands flygförbund som ordnar en flyguppvisning där plan från världen över visar vad de går för. Boende oroas över buller och smittspridning.

I helgen ordnas flyguppvisning i och över Brunnsparken. Alla är inte glada.
Ellen Forsström
05.08.2021 11:30 UPPDATERAD 06.08.2021 08:19
Varför ska jaktplan få flyga mitt i staden? undrar en HBL-läsare, som oroas över oljud och smittspridning i samband med helgens evenemang i Brunnsparken.
Själva flyguppvisningen äger rum på fredag klockan 16–21, men Kaivari 21-evenemanget fortsätter på lördag med konsert och utställning. Repetitioner inför flygandet inleds redan under torsdagen.

100 år av flygshower

Arrangören för Kaivari 21 tycker platsen är lämplig. Planen flyger ovanför vattenområdena vid Brunnsparken.
– På den här platsen har det ordnats flyguppvisningar i hundra år, så det här är inget nytt, säger Markku Kyyrönen som arrangerar evenemanget.
Han uppger att platsen i själva verket har en koppling till historiska händelser inom flygtrafiken i Finland.
– På vintrarna under 1920-talet brukade man ha flyguppvisningar på isen. På närliggande Sveaborg byggdes förr i tiden flygplan i en fabrik, därför var också den här platsen lämplig för olika uppvisningar.
Att platsen ligger mitt där folk bor är inte ett hinder, enligt Kyyrönen. Det är egentligen bättre än att evenemanget skulle ordnas på en flygplats, anser han.
– Om det ordnades på en flygplats skulle inte normalt folk hitta till evenemanget och få se flygplanen. Då kanske bara flygentusiaster skulle orka ta sig ut, säger Kyyrönen, som själv varit intresserad av flygplan sedan barnsben.

“Man kan inte jämföra ljudet med en rockkonsert”

Alla besökare uppmanas skydda sin hörsel under flygshowen. Enligt HBL-läsaren, som själv bor i området, rekommenderade arrangörerna i ett infobrev som delades ut i postluckorna också användning av öronproppar.
Evenemangets miljöansvarige Pasi Koho säger att det inte stämmer. Han är ledsen om någon fått den uppfattningen.
– Ljudet som kommer från flyguppvisningen ska nog inte höras in i lägenheterna på ett sådant sätt att man ska behöva ha skydd på hemma. Husen isolerar det värsta ljudet.
Under dagen kommer olika sorters plan flyga – alla dånar inte som åskan då de tar sig fram på himlen. Jaktplanens solouppvisningar kan skapa oljud på 115 decibel. Smärtgränsen ligger på 125 decibel.
Jaktplanen flyger på fredag kväll med start klockan 18.
– Ljudet från jaktplanen kan jämföras med blixtnedslag. Likt åskan, så är inte heller det här ljudet konstant. Ljudet av planen kommer och går, säger Koho.
Koho tycker att man inte kan jämföra dånandet med en rockkonsert. Där är ljudet av basen hela tiden närvarande. Enligt honom gör också flyghöjden en stor skillnad.
– Nu kommer planen flyga på minst 150 meters höjd, vilket betyder att de är ganska högt uppe i luften och att ljudet på så sätt inte är så högt.

Popup-vaccinationspunkt till området

Evenemanget ordnas trots att epidemiläget i Helsingfors är dystert.
– Vår plan för smittskydd är godkänd av staden. De kommer inte heller komma med några nya beslut före vårt evenemang, säger arrangören Markku Kyyrönen.
På plats gäller alla de vanliga skyddsåtgärderna – munskydd, avstånd och god handhygien.
Förutom det här ordnar staden i samarbete med evenemangets arrangörer en popup-vaccinationspunkt. Där kan alla Helsingforsbor få sin första vaccindos utan tidsbokning. Man kan inte få sin andra dos på plats.
Popup-punkten kommer stå mittemot Café Ursula och är öppen på fredag mellan 11–15.

ANDRA LÄSER