Silversmeden ute efter segern i Venlakavlen

Dödisgroparna erbjuder en utmaning i Jukola och Venlakavlen i Lahtis-Hollola.– Det är väldigt annorlunda terräng, säger Järla IF:s Karolin Ohlsson.

1 627 lag deltar i Venlakavlen – det är åtta år sedan ett finländskt lag vann.
Hollola står värd för Jukola för tredje gången – och det lär bli en hård kamp om tätplaceringarna. Den svåra terrängen kan leverera stora överraskningar.
– Det kan hända väldigt mycket i damernas Venlakavle, säger Karolin Ohlsson till HBL.
– Terrängen är väldigt annorlunda.
Ohlsson är ett rykande hett namn i Sverige efter en framgångsrik vår och försommar. Hon lyfte Sverige från femte plats till silver i EM-stafetten i Schweiz och bäddade för Järla IF:s första seger i Tiomila med sin grymma slutspurt. I Hollolaterrängen har laget förstås inget mindre än segern i siktet.
– Vi är alla väldigt taggade för Jukola. Tillsammans med Tiomila är det här de två stora stafettloppen, säger hon.

Svår terräng

Ohlsson, 26, löper ankarsträckan igen. De andra i laget är danskan Sofie Bachmann, schweiziskan Sofie Bachmann och svenskan Elin Hemmyr-Skantze.
– Orientering är för det mesta en invididuell sport, så det är väldigt kul att springa som lag. Jag gillar också de där man-mot-man-situationerna som uppstår i en stafett. Det är jättekul, säger Ohlsson, som första gången löpte i Jukola som femtonåring.
Det har gått åtta år sedan ett finländskt lag vunnit Venlakavlen. Förra året var det svenska Alfta-Ösa OK som vann. Men den här gången kan Venlakavlen bli mer oberäknelig än vanligt.
– Terrängen är en utmaning. Det gäller bara att hålla sig cool och ta sina kontroller. Det kommer att räcka långt. Misstag kommer att ta massor av tid.

Djupa gropar

Hollolaterrängen är känd för dödisgroparna, djupa hålor där istiden lämnat sina spår i terrängen. De djupaste groparna är fyrtio meter djupa.
– Det finns snabba avsnitt, men det finns också ställen där man måste göra rätt val. Springa igenom eller runt? Vanligtvis handlar det om att läsa höjderna, men här måste man läsa groparna, säger Ohlsson.
– Vi har farten. Men det gäller att vi gör våra egna lopp och undviker misstag.
Ohlsson tog två silver i EM senast och har totalt samlat tre EM-silver. Då kan ni inte gissa vad hennes yrke är vid sidan om orientering. Silversmed.

Silversmed

Vid sidan om träningen jobbar Ohlsson i sin farfars ateljé i Stockholm – hennes farfar Olle Ohlson är en känd konsthantverkare. Hon var där första gången redan som tonåring.
– Det är en väldigt bra kombination. Som silversmed gäller det att sitta i sin bubbla och ha tålamod – precis som i orientering. Det finns inga genvägar utan man måste vara noggrann, säger Karolin Ohlsson.
En silversmed uppskattar förstås silver. Men Ohlsson drömmer om guld.
– Ja, kanske en dag. Jag måste bara bli bättre och jobba med tekniken.
En seger i Venlakavlen är en bra början. Men det blir förstås fler om saken.

Venlakavlen, Lahtis-Hollola, 16.6, start kl. 14.

Jukolakavlen, Lahtis-Hollola, 16.6, start kl. 23.

Jukola 2018

• Jukola och Venlakavlen ordnas för tredje gången i Lahtis-Hollola.
• 19 773 orienterare är anmälda. Det är ett rekordantal.
• I Jukolakavlen deltar 1 895 lag och i Venlakavlen 1 627 lag.
• Sverige tog en dubbel förra året, då IFK Göteborg vann Jukolakavlen och Alfta-Ösa OK Venlakavlen.
• I veckan beslöts att Jukola avgörs i Borgå 2022.
ANDRA LÄSER