Brändöflickor tog brons i gatustafetten, men missade prisutdelningen

Guld och silver gick till de överlägsna flickorna från Vörå idrottsgymnasium, men bronsmedaljen i flickornas gatustafett för skolor på andra stadiet stannar i Helsingfors. Av Brändö gymnasiums fem löpare steg Hanne Hilo ensam upp på prispallen, de övriga var redan på väg mot masstafettens upprop.

Emilia Karell och Hanne Hilo utgjorde två femtedelar av Brändö gymnasiums bronslag i flickornas gatustafett.
21.05.2022 18:46 UPPDATERAD 22.05.2022 11:22
Brändö gymnasiums löpare i flickornas gatustafett dök aldrig upp på stadion efter tävlingen. Det var bara en ensam lila t-tröja som ställde sig bredvid de tio vitklädda medtävlandena från Vörå samgymnasium.
– Jag vet inte vart mina lagkompisar tog vägen. Nu fick jag ta emot alla fem bronsmedaljerna. Loppet i sig gick bra för min del, även om jag sprang den fjärde och längsta etappen i stafetten. Det gick överraskande snabbt, säger Hanne Hilo strax efter prisutdelningen.
Hon är orienterare och har värmt upp inför gatustafetten med en orienteringsrunda i Kisakallio under förmiddagen.
– I morse ordnades kvaltävlingar inför junior-VM i orientering, så jag kom hit till Stadion direkt därifrån, säger Hilo, som inte verkar trött ens efter två tävlingar under samma dag.
I samma veva dyker lagkompisen Emilia Karell upp, lite besviken över att hon har missat lagets medaljutdelning. Hon löpte andra sträckan i stafetten.
– Vi fick order om att genast ta oss till uppropet inför masstafetten. Jag trodde att prisutdelningen var flyttad till efter "massen", säger hon harmset, men får ändå sin medalj, dock utan applåder och ceremonier.
I bronslaget löpte förutom Hilo och Karell även Annika Juvala, Ella Valkamo och Eveliina Kitula.

ANDRA LÄSER