Myndigheters varning i påsktrafiken: Var uppmärksam och förutseende

Påsktrafiken väntas bli livligast på skärtorsdagen och annandag påsk. Under långfredagen är det också bra att vara alert på vägarna.

Påskens livliga trafik startar på skärtorsdagen. Foto: Ari Sundberg/SPT

I huvudstadsregionen koncentreras trafiken på skärtorsdagen främst till riksväg tre och fyra. Trafiken kommer att vara livlig på riksväg tre till Tammerfors, riksväg fyra via Lahtis och Jyväskylä till Uleåborg och Kemi, samt på riksväg fem från Heinola till Varkaus.

– Det kommer att vara betydligt fler bilar på vägarna än före och efter sportlovet. Det kan bildas köer och hastigheterna sjunker under de livligaste timmarna, säger Mika Jaatinen, chef för trafikstyrningen vid ITM Finland i ett pressmeddelande.

Trots att sommarhastigheterna är i kraft i hela landet vid påsk påminner Jaatinen om att vårvädret kan vara bedrägligt.

Påsktrafiken startar på skärtorsdagen och väntas bli livligare än sportlovstrafiken.

Soligt väder utlovas

Enligt Meterologiska institutet är det soligt med uppehåll i hela landet när påsken inleds på skärtorsdagen. Temperaturen ligger på över 15 grader på flera håll i landets södra och västra delar. Österut och i norr är dagens högsta temperatur kring tio grader.

Under långfredagen drar ett molntäcke in över landet från nordväst och risken för lokala skurar ökar. Troligen blir det ändå uppehåll. Molntäcket spricker upp på många håll. Temperaturen väntas bli kring 15 grader i söder och under tio grader i norr.

Under påskaftonen rör sig molnområdet över landets östra och södra delar mot sydost där det blir risk för skurar. Skurarna väntas dock vara få. I östra Finland kan skurarna komma som snö. I övrigt ser det ut att bli soligt och uppehåll med temperaturer mellan 10 och 15 grader i soliga områden, och 7-10 grader i norr samt i områden där molntäcket drar fram.

På påskdagen och annandag påsk är vädret ännu rätt oklart. Troligen blir det sol och uppehåll i södra och mellersta Finland. I norr finns risk för ostadigt väder från och med söndag.

Polisen kommer bland annat att övervaka barnens säkerhet i bilarna.

Polisen övervakar

Trots att vädret ser ut att bli fint under påsken finns det ingen orsak att ta onödiga risker, meddelar polisen.

Polisen kommer att övervaka hastigheter och körsätt under påsken.

– Vi övervakar i första hand de vägar där trafiken är livlig och där det förekommit olyckor. Vi fäster förstås också uppmärksamhet vid användning av säkerhetsanordningar, säkerhetsavstånd, omkörningar och barnens säkerhet i bilen, säger polisinspektör Heikki Kallio vid Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.

ANDRA LÄSER