Bevisföringen mot Skandiamannen övertygade inte – Palme-rummet tror på nya privatspanare

Blommor vid platsen där statsminister Olof Palme mördades på Sveavägen. Bild från 10 juni 2020. Bild: Claudio Bresciani/TT

Medlemmarna i Palme-rummet på Facebook ger inte mycket för åklagare Krister Peterssons beslut att lägga ned förundersökningen om mordet på Olof Palme. Grundaren tror i stället på en tillströmning av yngre medlemmar som fortsätter att luska i den 34-åriga mordgåtan.

Åtta år efter det första inlägget fortsätter Facebookgruppen Palme-rummet att växa, och nu med starkare kraft än någonsin. Bara de senaste 30 dagarna har drygt 1 300 personer anslutit till gruppen, där både initierade privatspanare och oinsatta nybörjare dryftar sina bästa teorier om vem eller vilka det var som låg bakom mordet på Sveriges statsminister Olof Palme den 28 februari 1986. Totalt har nu gruppen över 7 200 medlemmar.

"Det har skett en enorm tillströmning av medlemmar i gruppen under dagarna innan (åklagarens tillkännagivande)", skriver Palme-rummets grundare Lars Westin i ett mejl till TT.

Framför allt spekulerades det i Palme-rummet, likt i övriga Sverige, om vilka nya bevis åklagare Krister Petersson skulle presentera. Peterssons uttalanden i en intervju med SVT:s Veckans brott tidigare i år, om att han tänkte lämna en förklaring om vad som hände vid mordnatten, hade skruvat upp förväntningarna rejält – hade man verkligen lyckats hitta mordvapnet?

Många i Facebookgruppen Palme-rummet upplevde åklagare Krister Peterssons pressträff som en besvikelse. Bild: STINA STJERNKVIST/TT

Besvikelse och irritation

Men något mordvapen kunde Krister Petersson inte presentera. Inte heller någon annan ny teknisk bevisning. I stället presenterades en indiciekedja kring Stig Engström, också känd som Skandiamannen, som mynnade ut i att åklagaren lade ner den största förundersökningen i Sveriges historia, med förklaringen att den misstänkte är avliden. Engström dog år 2000.

TT: Hur mottogs beskedet i Palme-rummet?

"Besvikelse och irritation över beslutet. Jag har inte sett någon seriös kommentar i gruppen som tycker något annat", skriver Lars Westin.

"Även de som tror på att Stig Engström är mördaren hade väntat sig något mer, någon form av ytterligare bevis eller ett mordvapen har jag en känsla av. Det är också många som inte tror att det var han. Sydafrika var mycket i ropet i gruppen strax innan".

Olof Palme (S), var Sveriges statsminister 1969–76 och från 1982 till sin död 1986. Arkivbild. Bild: JACK MIKRUT/TT

TT: Hur reagerade du själv?

"Det är tråkigt och snudd på förolämpande av dem att lägga ner utredningen utan att ha levererat något mer än vad vi kunnat läsa oss till i böcker som 'Nationens fiende' och 'Den osannolika mördaren'".

Följaktligen tror Lars Westin inte att åklagarens besked på något sett kommer att leda till ett minskat intresse för olika teorier och diskussioner om vem som mördade Olof Palme.

Han ser snarare en motreaktion framför sig.

"Jag tror och hoppas på att intresset ökar. Så länge frågan 'Vem?' och 'Varför?' inte är besvarad fullt ut så tror jag på en tillströmning av yngre som intresserar sig för mordet".

Gösta Söderström, förste polis på mordplatsen i februari 1986, vid ett privatspanarmöte 1988. Arkivbild. Bild: Anders Kallersand/TT-SvD

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning