Beväring dog i olycka med fyrhjuling

Syftet med övningen i Rovajärvi uppges vara att förbättra arméns prestationsförmåga i norra Finland. Bild: Lehtikuva/Maavoimat

Olycka under Artic Shield 18 -övningen tidigt på självständighetsdagen ledde till bevärings död.

Huvudstaben meddelar att en beväring som tjänstgjorde vid Kajanalands brigad omkom i en fordonsolycka tidigt på torsdagsmorgonen. Meddelandet om olyckan kom klockan 6.44.

Den fyrhjuling som beväringen körde kantrade i en hal slutning och beväringen hamnade under fordonet. Det fanns inga andra personer på fyrhjulingen.

Försvarsmaktens räddningsenhet, förstahjälpenhet och läkare samt en civil ambulans kom till platsen.

Krishjälp har inletts på olycksplatsen och beväringens anhöriga har kontaktats.

Övningen Arctic Shield involverar totalt 4 800 personer, i huvudsak från Kajanalands brigad, Jägarbrigaden och Björneborgs brigad. Enligt tidningen Kaleva påverkar olyckan inte övningen. Rovajärvi ligger mellan Rovaniemi och Kemijärvi.

Beväringen skulle enligt Kalevas uppgifter ha hemförlovats till jul.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54