Betydigt fler kan vara immuna mot covid-19

Blodprover visar att betydligt fler kan vara immuna mot covid-19 än man tidigare trott. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Immuniteten mot covid-19 kan vara betydligt mer utbredd bland svenskarna än vad antikroppstesterna visar.

Forskare vid Karolinska institutet i i Solna i Stockholm har genomfört immunologiska analyser av prover från drygt 200 personer, varav många hade milda eller inga symtom på covid-19.

Resultaten visar att ungefär dubbelt så många utvecklat så kallad T-cellsimmunitet mot det nya coronaviruset jämfört med dem som utvecklat antikroppar. T-celler är en typ av vit blodkropp som är specialiserad på att känna igen virusinfekterade celler.

Forskarna har också hittat T-cellsimmunitet hos familjemedlemmar till dem som varit sjuka, men som inte uppvisat några symtom på smittan.

– Det passar väl in med de prognoser och modelleringar vi har gjort om hur stor spridning det ska vara i Stockholmsområdet vid den här tiden på året, så på det viset har det varit frustrerande att antikroppsnivåerna har varit så låga. Men det här ger ett kompletterande resultat på ett bra sätt, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till TV4 Nyheterna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning