Bettleri undanbedes är Vellinges nya slogan

Det finns snäppet fler tiggare i skånska Vellinge än vad det finns fiskar på kommunens vapensköld. Ändå ser sig den moderata ledningen nödgad att införa ett förbud mot tiggeri. Förbudet välkomnas av lokala butiksägare men för många andra luktar det mest rutten sill.

Vellinge hade under många år en skylt vid infartsvägen med texten "här är friheten större". Nu har kommunen bytt slogan till "bättre utsikter". Den som är bekant med det skånska landskapet utmärkande platthet kan ju undra vilken utsikt som det hänvisas till. Förmodligen inte den horisont som utgör en pappersmugg utanför Ica-butiken en råfuktig septemberdag.

Med hjälp av de kommunala ordningsföreskrifterna kommer nu Moderaterna, som har egen majoritet i kommunfullmäktige, införa ett lokalt tiggeriförbud från och med årsskiftet. Förslaget klubbades igenom under onsdagskvällen efter en livlig debatt med stöd av Sverigedemokraterna (SD) och Liberalerna. Samtidigt har Vellinge gått från att ha varit en sömnig pendlarort strax utanför Malmö till att bli ett ideologiskt slagfält. Moderaterna har på riksnivå plockat upp Vellingeexemplet och även drivit på för ett nationellt förbud. Tiggeriförbud är också numera en del av partiets kriminalpolitiska program.

Oppositionen i kommunen har protesterat medan organisationer som Amnesty går så långt som att kalla Vellingeförbudet för ett brott mot de mänskliga rättigheterna och en attack mot samhällets mest utsatta.

Nu är det upp till Länsstyrelsen att antingen godkänna eller förkasta. Blir det ett nej har kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) tidigare sagt att hon är beredd på att driva frågan vidare i domstol. Flera andra kommuner säger sig nu också vara i startgroparna för liknande förbud.

Det är svårt att tro att de 4-5 tiggare som det beräknas finnas i den välmående kommunen skulle utgöra ett ordningsproblem. Istället är det lätt att misstänka signalpolitik och röstfiske i så kallade grumliga vatten. Men det är inte helt enkelt att pejla hur väljarna tänker. När förra moderata partiledaren Anna Kinberg Batra testade en utsträckt hand mot Sverigedemokraterna gick hon på pumpen i opinionen och körde in en kil i samarbetet mellan Allianspartierna.

Tiggarna kan visa vara en annan femma. Undersökningar visar att en knapp men växande majoritet av svenskarna vill totalförbjuda tiggeri.

På Carina Wutzler och landets andra förbudsivrare låter det som att man värnar om tiggarna. Tiggarna far illa och utsätts för människohandel, heter det. Det är en ovärdig sysselsättning. Istället bör det sättas större tryck på regeringarna i Rumänien och Bulgarien för att förbättra tillvaron för de många romer som lever i stor utsatthet. Andra är mer krassa och är öppna med att inget kommer att förbättras för tiggarna med ett förbud, men åtminstone kommer romerna att undvika Vellinge. I sämsta fall bottnar oviljan i fördomar och rasism. Vellinge var under många år sinnebilden för skånsk främlingsfientlighet, en stämpel de har försökt att tvätta bort.

Dessutom vet ingen hur det lagligt ska gå till att förbjuda tiggeri i Sverige, eller hur det är tänkt att utkräva böter av människor som redan är fattiga och inte har några medel att tillgå.

Då är vi tillbaka till skyltarna om "större frihet" och "bättre utsikter" i Vellinge. Kanske ligger hemligheten här till varför den lilla skånska sovkommunen nu plötsligt går i bräschen för ett förbud som doftar 1800-tal och fattigdoms-Sverige. Bättre utsikter betyder helt enkelt en utsikt fri från tiggare utanför matbutiken.

Kanske är det dags att byta slogan igen och sätta upp en mässingsskylt vid vägkanten med texten "bettleri undanbedes".

Peter Al Fakir Journalist bosatt i Stockholm.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning