Betongsängar och frisk luft i bur för de farligaste fångarna

Biträdande direktören Tommi Saarinen. I bakgrunden säkerhetsavdelningens gård, avdelningen har en egen inburad gård på ungefär 20 kvadratmeter. Bild: Trond H. Trosdahl

De höga murarna kring Riihimäki ser oinbjudande ut. Innanför murarna avtjänar Finlands värsta brottslingar sina straff. Fängelsedirektören Pasi Oksa säger att om något i stil med Anders Behring Breiviks massmord hade inträffat i Finland skulle gärningsmannen sitta av sitt straff just här.

– I Riihimäki sitter livstidsfångar och fångar som dömts för grova narkotikabrott och organiserad brottslighet, säger Pasi Oksa.

Om en fånge uppför sig dåligt i ett annat fängelse, kan personalen göra det klart för honom att han kan stå inför en förflyttning till Riihimäki.

– Men vi kan bara begränsa fångarnas aktiviteter. Vi kan inte flytta dem vidare till något annat fängelse, säger biträdande direktören Tommi Saarinen.

Begränsat tillträde till säkerhetsavdelning

Saarinen visar upp avdelning C3 som finns bakom flera låsta dörrar. Avdelningen är identisk med säkerhetsavdelningen som är stängd för besökare av säkerhetsskäl. Dit har inte ens alla anställda tillträde.

Korridoren på avdelning C3. Bild: Lehtikuva/Trond H. Trosdahl

På säkerhetsavdelningen placeras de allra mest krävande fångarna och placeringsbeslutet görs för tre månader i taget. Just nu är två fångar placerade på avdelningen som har åtta platser. Orsaken till att en fånge placeras på avdelningen kan vara att han äventyrat andras säkerhet genom våldsamheter eller en misstanke om att fången kan komma att begå ett allvarligt brott i fängelset.

– Vanligtvis sitter fångarna ett halvt eller ett år på säkerhetsavdelningen, som mest har de suttit där ett par år, säger Saarinen.

Spartanskt och isolerat

Cellerna är spartanska. De hårda materialen, till exempel betongsängarna, sitter fast i väggarna. Övriga föremål är av mjukare material som man inte kan orsaka stor skada med även om man försöker ge utlopp för sin ilska.

Fängelsecell på avdelning C3. Bild: Trond H. Trosdahl

På säkerhetsavdelningen är livet mer isolerat än på fängelsets andra avdelningar och något umgänge med övriga fångar förekommer inte. Alla sysslor uträttas på avdelningen som är utrustad med bastu, kök, tvättrum och bibliotekstjänster. Säkerhetsavdelningens gym finns i en kombination av två celler med några enkla träningsanläggningar. Där får högst två fångar träna samtidigt. Likaså går fångarna ut högst två i sänder.

Säkerhetsavdelningen har en egen inburad gård på ungefär 20 kvadratmeter. Någon annan lyx än den friska luften finns där inte.

Breivik stämde staten

Breivik som sitter isolerad anklagar den norska staten för att hålla honom i inhumana förhållanden. Massmördaren gillar till exempel inte kvaliteten på maten och att måltiderna liknar varandra. Han har jämfört maten han ogillar vid vattentortyr.

Pasi Oksa skulle vara mer överraskad om Breivik inte skulle ha stämt staten. Men han tror inte att Breivik behandlas dåligt.

– Den här typen av klagomål har vi i Finland också. De som inte verkar bry sig mycket om andra människors rättigheter och liv är ytterst intresserade av sina egna rättigheter.

En fånge sysselsatte tjänstemän genom att lämna 3 000 besvär och klagomål hos olika instanser, bland annat polisanmälningar och klagomål hos riksdagens justitieombudsman.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning