Betongmur ska skydda turister i Egypten

Sharm el-Sheikh i södra Sinai i Egypten, omgärdas av en betongmur som ska skydda turister. Arkivbild. Bild: Ahmed Abd El-Latif/TT-AP

Egypten hävdar att en nyligen konstruerad betongmur på knappt 40 kilometer ska skydda turister i Sharm el-Sheikh.

Säkerhetsbarriären avgränsar turistanläggningarna från den omkringliggande öknen och myndigheterna i södra Sinai, vid Röda havet, hoppas att betong- och stålvajermuren ska locka utländska turister åter till hotellen innanför.

Vad muren egentligen ska skydda mot är något oklart. Sharm el-Sheikh är beläget på södra Sinaihalvön, medan militanta islamistiska grupper har varit verksamma längs halvöns norra Medelhavskust. Men dit är det långt, hävdar södra Sinais guvernör Khaled Fouda, vid en rundvandring med besökande journalister.

– Säkerheten är dessutom stor då Egyptens andra armé verkar i norra Sinai, och tredje armén i södra Sinai, säger han.

De som anländer till Sharm el-Sheikh kommer att genomgå en fullständig undersökning.

– De kommer att visiteras, säkerhetskameror kommer att identifiera dem, fordon kommer att passera genom en skanner, säger guvernör Khaled Fouda.

Turismen i Egypten i allmänhet, och i Sharm el-Sheikh i synnerhet, har drabbats på flera olika sätt de senaste tio åren. Innan coronapandemin slog till hade turismen stukats av de folkliga missnöjesyttringarna 2011 och ett ryskt passagerarplan som störtade i Sinai 2015.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning