Besvikna Sandersanhängare: En seger för Trump

Studenten Scarlett Moore, 21, tror att favoritkandidaten Bernie Sanders bakslag i supertisdagens primärval innebär att presidentvalet i november är kört för Demokratiska partiet och att det blir fyra år till med Donald Trump i Vita huset. Bild: Joakim Goksör/TT

Det är dagen efter supertisdagen i den lilla universitetsstaden Burlington, Vermont. Många av stadens unga väljare är besvikna och stämningen är spänd. – Donald Trump vann nog sin andra mandatperiod i går, säger Scarlett Moore, 21.

– Jag är ganska bedrövad faktiskt, tillägger Moore, som studerar geografi på University of Vermont.

Hon hade som många av stadens alla studenter hoppats på ett betydligt bättre resultat för stadens politiska fixstjärna, den demokratiske socialisten Bernie Sanders.

Men supertisdagens segrare blev den tidigare vicepresidenten Joe Biden, som nu har tagit på sig ledartröjan i Demokratiska partiets primärvalsprocess.

Dömd att förlora

Biden är en betydligt mindre radikal kandidat än Bernie Sanders, vilket gett honom ett utbrett stöd från etablissemanget inom Demokratiska partiet. Men för Scarlett Moore är Joe Biden dömd att förlora mot president Donald Trump i november, då han inte kommer att få med sig tillräckligt många vänsterväljare.

Scenariot skrämmer henne.

– Det vi fått uppleva hittills med Trump som president är värre än vad någon hade räknat med 2016, inte minst med tanke på hans migrationspolitik, säger hon.

I det för dagen blåsiga Burlington, med någon enstaka plusgrad, är det relativt folktomt inne i centrum jämfört med supertisdagen. Nere vid Burlingtons hamn, vid Lake Champlain, träffar TT:s utsände en soffliggare.

– Jag bor ju i Vermont och jag visste att Bernie skulle vinna här, så det spelar ju ingen roll hur jag röstar, säger 24-åringen Evan Whittaker.

Han är varken republikan eller demokrat och har inte engagerat sig i primärvalet alls, även om han följde rapporteringen på tv i tisdags.

En besviken Bernie Sanders-anhängare. Bild: Paul Sancya/TT-AP

"Odjur och lögnhals"

I grunden är Whittaker kritisk mot Donald Trump, som han tycker är alldeles för främlingsfientlig och driver en farlig klimatpolitik. Han är dock osäker på om han kommer rösta i november.

– Det är samma sak då. Trump förlorar ju här i Vermont i vilket fall.

Andrew Chase, 23, röstade inte heller i tisdags.

– Om jag trott att det skulle bli svårt för Bernie att vinna i Vermont hade jag röstat, säger Chase, som jobbar som nattskötare.

För honom är det viktiga nu, trots Sanders bakslag, att demokraterna lyckas besegra Trump i november.

Fästmön och kollegan Paige Perkins, 20, fyller i:

– Jag ser Trump som ett odjur och en lögnhals. Han borde inte få vara president. Det finns ingenting med honom som är bra, ingenting.

Det förlovade unga paret Paige Perkins, 20, och Andrew Chase, 23, röstade inte på supertisdagen då de kallt räknade med att Bernie Sanders skulle nomineras av hemstaten Vermont Bild: Joakim Goksör/TT

Några hundra meter bort, utanför Bernie Sanders-kampanjens högkvarter i Burlington, står en grupp lokala journalister och bloggar med stativ och selfiepinnar. De pratar lika mycket om tisdagens kommunval i Burlington, där det lokala Progressiva partiet hade stora framgångar, som primärvalet nationellt.

"Förbannad kommunist!"

Kampanjmedarbetare bär in kartonger i lokalerna, fyllda med broschyrer, t-shirts, flaggor och annat kampanjmaterial som blivit över från supertisdagen. De skakar bestämt på huvudet när TT:s utsände vill ställa frågor.

Plötsligt kommer en man i grå munkjacka, med huvan på, i snabba kliv nedför gatan. Han skriker:

– Bernie Sanders suger! Han är en förbannad kommunist!

Allt stannar till ett ögonblick. Men så fortsätter den gapande mannen snabbt förbi och försvinner mumlande bakom ett gatuhörn. Efter någon halvminut fortsätter bloggandet som om ingenting hade hänt.

21-åriga Mackenzie Bolas är en av alla studenter i Burlington, Vermont, som helhjärtat sluter upp bakom Bernie Sanders på supertisdagen. Sanders får hennes stöd för att han är den enda som tar klimatkrisen på allvar, enligt Bolas. Bild: Joakim Goksör /TT

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning