Besviket Huawei avvisar USA-åtal

Huawei avvisar anklagelserna. Bild: TT/AP/Czarek Sokolowski

Den kinesiska it-bjässen Huawei uttrycker besvikelse över det åtal som lagts fram om bland annat brott mot Iransanktioner i USA, och avvisar alla anklagelser.

"Företaget förnekar att det eller något underbolag eller anknuten enhet har begått någon av dessa brott", heter det i en kommuniké.

Såvitt företaget känner till har inte heller finanschefen Meng Wanzhou, som på USA:s begäran sitter gripen i Kanada, begått något fel.

Åtalen presenterades av USA:s justitiedepartement på måndagen. I tretton punkter finns misstankar om bankbedrägeri och brott mot USA:s sanktioner mot Iran.

– Dagens åtal är en varning om att FBI inte tolererar att företag bryter mot lagen, förhindrar rättvisan eller äventyrar nationens säkerhet, sade FBI-chefen Christopher Wray på en presskonferens.

Greps vid flygbyte

I ett separat åtal anklagas Huawei för att ha försökt att stjäla företagshemligheter från konkurrenten T-Mobile.

Christopher Wray förklarar att flera års utredningsarbete ligger bakom de åtalen.

– Anklagelserna blottlägger Huaweis fräcka och envisa försök att utnyttja USA:s företag och finansiella institutioner, och hota den fria och rättvisa globala marknaden.

Meng Wanzhou – dotter till Huaweis grundare och vd Ren Zhengfei – greps i Vancouver i Kanada i december, när hon skulle byta flyg.

Enligt USA:s federala åklagare är Meng Wanzhou misstänkt för att ha vilselett amerikanska banker om Huaweis affärer i Iran.

Huawei ska ha använt ett skalbolag i Hongkong för att sälja utrustning i Iran i strid med de amerikanska sanktionerna.

Meng Wanzhou är kvar i Vancouver i väntan på att en domstol ska behandla USA:s begäran om att få henne utlämnad.

Avskedad ambassadör

Vita huset vill stoppa amerikanska företag från att köpa komponenter från Huawei och uppmanar sina allierade att bojkotta bolagets teknik i framtidens mobilnät. Bland annat Australien, Frankrike, Kanada, Polen och Tyskland har eller överväger att vidta åtgärder mot det kinesiska bolaget.

Kanada har avskedat sin ambassadör i Kina, John McCallum, efter att denne kritiserat USA:s begäran om att Kanada ska utlämna Meng Wanzhou.

Ren Zhengfei själv har förnekat att Huawei spionerar eller samlar in information för den kinesiska statens räkning.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning