Besvikelsen över utebliven EM-plats sitter i

Bittert kval. Maija Saari och hennes landslag ledde nyckelmatchen mot Portugal med tappade sedan greppet och segern. Efter det följde en förlust mot Spanien i EM-kvalet i september i fjol, vilket ledde till att damerna inte kvalificerade sig till turneringen. Bild: Lehtikuva/Ville Vuorinen

EM-turnering på EM-turnering, men i sommar ett abrupt slut – när EM startar den här veckan sker det utan Finland. Framgång för herrarnas landslag, pengar, pengar och åter pengar behövs för att kursen ska ändras.

Semifinal i EM 2005, hemmamästerskap 2009, EM i Sverige 2013 – men ingen plats i turneringen sommaren 2017. Trenden har inte varit uppåtgående för det finländska damlandslaget, och att man inte kvalificerade sig för EM i Holland är inte bara en missräkning utan också en enorm besvikelse för alla inblandade.

– Förvåning är inte rätt ord för att uttrycka hur det känns att vi missar EM. En enorm besvikelse, det gör verkligen ont. Vi var inte långt ifrån, det handlade om Portugalmatchen som vi ledde men tappade greppet om och förlorade, säger Marianne Miettinen.

Det går inte att ta miste på att Miettinen brinner för ämnet, för landslagsfotboll på alla nivåer och i synnerhet för damfotboll. Miettinen har bland annat tränat Åland United, Stattena IF i Allsvenskan, hört till landslagets tränarstab tillsammans med Andreé Jeglertz och ansvarar nu för damernas landslag för 19- och 20-åringar.

– Vi var med i EM 2005, 2009 och 2013, det känns som att vi hör hemma i turneringen. Vi måste helt enkelt vara med, fortsätter Miettinen.

Varför gick det så här den här gången?

– Konkurrensen inom damfotbollen blir tuffare och tuffare. I många länder satsar man stora summor pengar, pengar som kommer från herrsidan. Det här gäller till exempel Holland, Belgien och Portugal. Här finns en stark fotbollskultur på herrsidan och då utvecklas också damfotbollen.

Inget EM i sommar. Marianne Miettinen basar för de yngre damlandslagen och är fortfarande besviken över att Finland inte gick till EM. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Kräftgången inom herrarnas landslag, ja. Kan man alltså se ett samband mellan deras uteblivna framgångar och att damerna nu för första gången på länge missar EM-turneringen?

– Herrfotbollen löser inte allt. Men faktum är att om herrarna skulle gå till ett EM eller VM skulle det ge pengar till hela förbundet och också till damernas verksamhet, säger Miettinen.

Den springande punkten inom damernas landslagsverksamhet är i första hand ekonomin. Eftersom herrarnas framgångar och därmed också de stora prissummorna lyser med sin frånvaro måste förbundet hitta andra sätt att finansiera damerna på.

Det europeiska förbundet Uefa har uppmärksammat problemet och höjt summan man kammar hem om man till exempel når semifinal i ett EM, för att på så sätt sporra länderna att satsa på damfotboll.

Svårt med levebrödet

Det var alltså ekonomin – så har vi spelarunderlaget. Det vet Marianne Miettinen med sitt ansvar för de yngre landslagen allt om.

– Vi har bra verksamhet och utmärkta resultat bland 14-19-åringarna, vi vinner till exempel oftare över Sverige än vi spelar oavgjort eller förlorar, säger Miettinen.

Problemet är vad som händer sedan. Efter gymnasiet börjar spelarna ofta studera och behöver därför också jobba vid sidan om eftersom spelarlönerna inte är tillräckligt stora för att leva på. Det leder å sin sida till att antalet träningar blir färre, och så är den onda spiralen ett faktum.

– Steget till att bli vuxen är svårt, men vi har satt in flera åtgärder för att göra det lättare, säger Miettinen och nämner idrottarstödet från ministeriehåll som numera kan fås också av lagidrottare, plus att bollförbundet börjat dela ut stipendier till spelare som befinner sig i den kritiska åldern.

Kommer de här åtgärderna att vara tillräckligt och Finland att ta sig tillbaka till de stora turneringarna?

– Jo, det är inte enbart en målsättning, det bara måste bli så. Det jobbar vi för varje dag. Spelarnas vardag och resurser ska bli bättre.

Håller på Sverige

Men nu är det som det är. EM avgörs i Holland med start söndagen den 16 juli – utan Finland. Vare sig det gäller dam- eller herrfotboll måste Tyskland nämnas som en förhandsfavorit, men Miettinen har också andra förslag.

Damernas EM-turnering spelas i Holland med start den 16.7.

Finalen avgörs den 6.8.

Turneringen har utökats från 12 till 16 lag.

Nykomlingar i turneringen är Belgien, Österrike, Schweiz, Skottland och Portugal.

Regerande mästare är Tyskland.

– Spanien har gått framåt väldigt mycket på fem år. De vinner turneringarna i de yngre åldersklasserna så det ska bli intressant att se dem på den här nivån. De spelar modern fotboll.

I frånvaron av Finland vill Miettinen slå ett slag för de andra nordiska länderna.

– Jag håller på Sverige då Finland inte är med. Så gillar jag också Danmarks spelstil och hoppas på att de går långt.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning