Inga finländare i stavfinalen – "Det var inte meningen"

Minna Nikkanen deppar efter en rivning. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Varken Wilma Murto eller Minna Nikkanen klarade sig till final i stavhopp.

Stavkvalet blev ingen vidare munter tillställning för den finländska duon Wilma Murto och Minna Nikkanen. Båda hopparna klarade 435 men på grund av flera rivningar än tysken Carolin Hingst blev det respass. Nikkanen var tillsammans med unga svenskan Lisa Gunnarsson 13:e – med andra ord den första som blev utanför finalen.

Nikkanen var tia då endast tre hoppare – alla utan resultat vid det skedet – återstod. Britten Holly Bradshaw och ryska Anzjelika Sidorova inledde sitt kval först på 450 medan grekiskan Ekaterini Stefanidis första höjd var kvalgränsen 455.

Alla tre klarade sin inledningshöjd på första försöket och Nikkanen blev utan finalplats – trots ett mycket bra försök på 445 på sista hoppet. Nikkanens 435 tangerade hennes personbästa resultat.

Problem med ansatsmärket för Murto

Då Nikkanen hade problem med inledningshöjden 420 som hon klarade på sista försöket, började Murto strongt. 420 var inget problem för 20-åringen – men på 435 blev det svårt.

– Då fick jag problem med ansatsmärket. På 435 kom jag långt ifrån ribban och sedan på 445 var jag för nära. Jag löpte igenom ett hopp vilket jag inte gjort på så länge jag minns, säger Murto.

Murto insjuknade före EM, men hon använder det inte som en förklaring.

– Jag tror inte sjukdomen hjälpte, men det kändes bra att jobba i dag. Jag hade så pass mycket adrenalin att inget kändes eller gjorde ont. Vi får se hur det känns på morgonen, säger Murto.

Murto, som kom 17:e i kvalet, sade inför kvalet att EM var en bonusresa efter ett svårt år. Men visst grämer kvalmissen.

– Förstås njöt jag av mästerskapsstämningen men det retar att jag inte gick vidare. Det var inte meningen att det skulle gå så, säger hon.