Besvikelsen inför seriestarten – "tråkigt"

Carolina Böckelmans Dicken besegrade Anna Vinogradovas och Annamari Jääskeläinens HIFK i vårens FM-finaler. Den här säsongen representerar hon GrIFK i en FM-serie med färre lag än förut.Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Tränare, spelare och handbollsförbundet hoppas på att färre lag innebär en jämnare serie. – Fler lag skulle vara roligare, säger GrIFK:s Carolina Böckelman.

På fredag kör FM-serien i gång – med sex lag. Åbo IFK och Atlas meddelade redan i våras att de drar sig ur.

– Det är lite tråkigt, säger Carolina Böckelman, som inför den här säsongen lämnade guldlaget Dicken och återvände till sin första klubb GrIFK.

Den nya situationen förorsakade en del bekymmer för förbundsledningen, men lösningen blev en serie där alla lag möter varandra fyra gånger. De fyra bästa går direkt till semifinal.

– Det skulle vara roligare att spela mot andra lag. Det blir att spela ganska många gånger mot samma lag, säger Böckelman.

"Besviken"

Bland annat skador och spelarbrist ligger bakom ÅIFK:s och Atlas beslut. Inget lag i division ett var heller villigt att ersätta dem i FM-serien.

– Precis som alla andra, spelare och tränare, är jag besviken över att det bara är sex lag. Det låter inte bra med fyra matcher mot samma lag, säger Dickens chefstränare Thomas Hivert.

– Förhoppningsvis blir det ändå en intressant FM-serie.

Våren 2017 spelade ÅIFK i bronsmatcherna mot SIF, men senaste säsong var ÅIFK sjua och Atlas åtta i den nedre fortsättningsserien. Vandalaget Atlas vann två matcher i grundserien och em match i den nedre fortsättningsserien.

– Kanske det ändå är bättre med sex lag på samma nivå än att det är stora skillnader mellan lagen, säger Böckelman.

Jämnare än förut?

Förra vintern förlorade Dicken inte en enda gång i grundseriens fjorton omgångar (målskillnaden 482-247). Atlas vann alltså två matcher (305-399) och ÅIFK tre (303-400) av fjorton.

– Vi måste förstås få fler lag, men om det inte finns tillräckligt med spelare så är det ingen vits att ha ett lag som förlorar med 20 mål. Ingen blir bättre av det, vare sig vinnaren eller förloraren, säger Handbollförbundets verksamhetsledare Päivi Mitrunen.

– Jag tror att de sex lag som är med möter andra lag som är på samma nivå. Det blir säkert tajta matcher.

Försvagat guldlag

I våras firade Böckelman det fjärde raka FM-guldet i Dickens färger - före det vann hon ett guld med Sparta. Däremellan vann HIFK tre FM-guld i följd – och de senaste fem säsongerna har Helsingforslagen HIFK och Dicken mötts i finalerna.

HIFK och Dicken är favoriter också den här säsongen. Trots att chefstränaren Thomas Hivert gör sitt bästa för att tona ned Dickens chanser.

– Vi fick åtminstone inte några nya spelare från Atlas eller ÅIFK. Det återstår att se om färre lag är en bra eller en dålig sak, säger han.

– Det kan hända att det blir mindre skillnader mellan lagen, men för vår del beror det främst på att vi försvagats.

Stora förändringar

Förutom Böckelman lämnade Annika Näräkkä Dicken, som inte fått några nya värvningar inför säsongen. HIFK blev av med Johanna Hilli och Emma Wickström, men förstärkte med Ida Väyrynen från AIK och Tia Lehtinen från Atlas. Vårens bronslag BK-46 har flest nya spelare från Atlas och ÅIFK, Ingrid Lindbom, Erica Gustafsson och Nea Heerman samt Elin Strandberg från EIF och Rebecca Adolfsson från SIF. Samtidigt har målfarliga klubbikonen Pamela Degerman lagt av.

– Det är många lag som har nya spelare. Det blir ganska spännande att se vad det har skett för förändringar och hur det påverkar. Det kan vara samma lag i final, det kan vara andra lag. Vi ser när serien börjar, säger Carolina Böckelman.

Tio lag som mål

Både Atlas och ÅIFK siktar på att återvända till FM-serien – starkare än förut. Atlas planerar att vara tillbaka redan 2019-2020.Den här säsongen ordnas det inget seriekval, så dörren är i princip öppen.

– Vi hoppas på fler lag, men jag tror det blir sex lag nästa säsong. Tio lag är alltid vårt mål, men det kan ta två eller tre år, säger Päivi Mitrunen.

Det är kanske hoppingivande att det den här säsongen är åtta lag i A-juniorernas FM-serie. Förra säsongen var det fem.

– Det är många juniorer, mycket duktiga flickor på kommande. Nästa år kan bli väldigt intressant. Vi har också många som spelar i Sverige och det är bra för landslaget, säger Mitrunen.

Fakta

FM-serien 2018-2019

Sex lag: Dicken, HIFK, BK-46, GrIFK, SIF, KYIF.

Lagen möts fyra gånger.

De fyra bästa går direkt till semifinal.

Semifinalerna och finalerna spelas bäst av fem.

Bronset avgörs med det sammanlagda resultatet av två matcher.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33