Besöksrekord blir dyrt för Nationalmuseum i Sverige

Det höga besökstrycket på nyrenoverade Nationalmuseum gör att kostnaderna blivit högre än beräknat. Arkivbild. Bild: TT/Henrik Montgomery

Också i Stockholm väcker konstmuseer stort intresse. Rekordmånga besöker återinvigda Nationalmuseum – som just därför visar större underskott.

Från nyöppningen den 13 oktober till den 31 december 2018 besökte 311 000 personer Nationalmuseum i Stockholm, vilket var rekord. Om det fortsätter i samma takt räknar museet med 1,8 miljoner besökare 2019, långt över tidigare prognoser.

Det höga besökstrycket skapar problem. 2016 införde regeringen gratis inträde på arton stagliga museer, bland dem Nationalmuseum. Gratisbesökare innebär merkostnader och museet räknar nu med ett underskott på motsvarande 2,8 miljoner euro för 2019, rapporterar Dagens Nyheter.

Det innebär ökade kostnader för exempelvis slitage, städning, personal och säkerhet. Den ersättning museet får för att upprätthålla fri entré räcker inte, menar man.

– Det är en väldigt speciell situation. Vi är naturligtvis glada över att få så många besökare, och vi gör allt vi kan för att lösa det. Samtidigt har vi problemet att kostnaderna för oss ökar, säger överintendenten Susanna Pettersson.

I en skrivelse till regeringen pekar museiledningen på två lösningar: återinförd entréavgift från april eller årlig kompensation med 6 miljoner euro.

– Det är självklart att vi måste spara pengar. Jag vill inte spekulera i vilket beslut som kommer att fattas, men vi har börjat diskussionerna och de har varit väldigt bra än så länge. Lösningsorienterade, säger Susanna Pettersson.

Läs mer om Nationalmuseum här: Finländska Susanna Pettersson lotsar svenska Nationalmuseum mot en ny era

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning