Beslut: Tusentals åskådare i dansk fotboll

FC Köpenhamn kan ha 10 500 åskådare på sina hemmamatcher i Parken. Bild: Andreas Hillergren/TT

Danmarks regering sänker avståndskravet till en meter. Det innebär att det kan bli tiotusentals åskådare på fotbollsmatcherna.– Att få fans tillbaka till matcherna är både fantastiskt och en viktig del av superligafotbollen, säger kulturminister Joy Mogensen.

Sedan den 8 juni har de danska fotbollsklubbarna kunnat ha 500 åskådare, men redan till nästa ligaomgång ska det kunna bli betydligt fler – på Parken i Köpenhamn hela 10 500.

+ Sittplatserna ska delas in i sektioner där det får vara upp till 500 personer per sektion.

+ Det ska hållas minst en meters avstånd, men man kan få sitta närmare varandra om man tillhör samma familj.

+ Alla åskådare ska lämna sina kontaktuppgifter till klubbarna för att underlätta eventuell smittspårning.

Danmark har haft tre testmatcher enligt de nya riktlinjerna och försöket har fallit väl ut. Därmed siktar FC Köpenhamn, som man tidigare meddelat, på att dela in Parken i 21 sektioner och därmed kunna ha 10 500 personer på hemmamatcherna resten av säsongen.

Bröndby säger till TV2 at man tänker ha 7 000-8 000 åskådare.

– Vi är självklart mycket glada för de nya möjligheterna som klubbarna nu får, säger Claus Thomsen, vd i ligaföreningen.

Smitta i Brøndby

Den svenska mittfältaren Simon Hedlund, 27, har testats positivt för covid-19. Det meddelar hans klubb, danska Brøndby, på sin hemsida.

Totalt var det två spelare i laget, Hedlund och Samuel Mraz, som var positiva och nu sätts de i karantän. Båda är dock symptomfria.

"Detta innebär att de ska vara hemma i sju dagar från det att de testades, vilket var i måndags", säger lagläkaren Jonas Vestergaard.

Till att börja med missar spelarna söndagens möte med AaB.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning