Beslut om riksdagens omstridda anpassningspension ska fattas snart

Talman Paula Risikko (Saml) träffade riksdagsgruppernas ordförande på onsdagen. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Det ska ske förändringar i de omstridda anpassningspensionerna, men hur, det ska riksdagsgrupperna överväga.

Riksdagsgrupperna är överens om att systemet med riksdagspensioner ska ändras, men några beslut om hur har inte ännu fattats. Frågan dröjer veterligen till nästa vecka. På ett möte med gruppordförandena och talman Paula Risikko på onsdagen närmast överens om att det bör ske en förändring. Frågan ska nu diskuteras i riksdagsgrupperna. Samtliga grupper har gruppmöte på torsdag.

– Det var en bra diskussion med grupperna om anpassningspensionerna. En förändring behövs, skriver Antti Lindtman (SDP) på Twitter.

Riksdagens system med så kallade anpassningspensioner, som gäller ledamöter som blivit invalda före 2011, har varit mycket omstritt och bland annat föranlett ett medborgarinitiativ, som just nu är under behandling i riksdagen.

Orsaken är att anpassningspensionen kan lyftas resten av livet om man inte sysselsätts, och att det dessutom framgått exempel på ledamöter som har kapitalinkomster och lyfter anpassningspension. Pensionen gäller ledamöter som suttit två perioder eller mer. De som blivit invalda 2011 eller senare får inte längre anpassningspension, utan en anpassningspeng för högst tre år.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning