Beslut om ishockey-VM i Minsk dröjer

VM i Minsk eller inte? Internationella ishockeyförbundet skjuter upp frågan ytterligare. Bild: Claudio Bresciani/TT

Frågetecknen kring ishockey-VM i Lettland och Belarus står kvar. Det internationella ishockeyförbundet (IIHF) meddelar att man behöver ytterligare tid innan något beslut kan tas.

Det är det politiska läget i Belarus som gjort att många ifrågasatt lämpligheten i att arrangera ishockey-VM där nästa år. Medarrangören Lettland har krävt att Belarus ersätts av en annan huvudarrangör och IIHF har inrättat en expertgrupp som utreder saken.

Den lämnade sin rapport till IIHF:s styrelse i dag och meningen var att ett beslut skulle tas under torsdagen. I stället meddelade IIHF redan i dag att man behöver mer tid och skjuter upp beslutet.

"Komplex fråga"

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson sitter inte med i IIHF:s styrelse, men har haft möten och samtal med ordföranden René Fasel. Larsson säger:

– Det är en komplex fråga med flera perspektiv så jag förstår att IIHF vill ge det mer tid. När man ser medierapporteringen om demonstrationer, våld, olika gripanden och annat finns det ett väldigt stort mänskligt perspektiv. Sedan finns ett hockeyperspektiv som handlar om hälsa och säkerhet.

– Från svensk sida har vi lyft fram hälsa och säkerhet, alltså det politiska läget i landet men också covid-19-situationen. Det är avgörande för oss.

Expertgruppen uttryckte skepsis över Belarus hantering av coronapandemin, både när det gäller antalet fall samt myndigheternas åtgärder.

Pressen ökar

Pressen på att flytta VM från Belarus har förstärkts de senaste dagarna då landets hockeyordförande Dmitrij Baskov anklagas för att ha medverkat i en dödsmisshandel av en regimkritiker.

– Jag har bara nåtts av de uppgifterna via media, men alldeles oavsett så är det graverande uppgifter och allvarliga anklagelser, säger Anders Larsson.

TT: Kan en annan arrangör hoppa in med så kort varsel?

– Det är väldigt svårt att sia om inte minst kopplat till pandemin. Jag hoppas att vi på ett eller annat sätt ska kunna spela ett VM på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Men just nu ser det väldigt problematiskt ut.

TT: Skulle ni vara intresserade av att ta över VM?

– Det är viktigt att IIHF får leda den här frågan nu och i sammanhanget ska man komma ihåg att det inte är alldeles enkelt i det här läget med pandemin. Men kommer det en fråga längre fram så kommer vi givetvis att hantera den seriöst.

När IIHF tar beslut i VM-frågan är oklart, men nästa möte med de nationella förbunden är planerat till den 1 december.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning