Beslagtagna pengar från Pargas-tillslaget krävs tillbaka

3,5 miljoner euro i kontanter och mellan 100 och 200 terabyte data beslagtogs under operationen i Åbolands skärgård i september. Tillslaget riktade sig mot Airiston Helmis fastigheter, på bilden Villa Ybbersnäs i Pargas. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Polisen beslagtog 3,5 miljoner euro i samband med storoperationen i Åbolands skärgård. Nu vill en av personerna, som husrannsakningarna riktade sig mot, ha pengarna tillbaka.

Det var i september som Centralkriminalpolisen tillsammans med flera andra myndigheter genomförde omfattande husrannsakningar i företaget Airiston Helmis fastigheter i Pargas och Åbolands skärgård.

Polisen beslagtog då nästan 3,5 miljoner euro i kontanter. De pengarna och annan beslagtagen egendom vill nu en av dem som husrannsakningarna riktade sig emot ha tillbaka. Kravet på att kvarstaden ska hävas behandlas i tingsrätten i Åbo på onsdagen. Centralkriminalpolisen motsätter sig kravet, meddelar man i ett pressmeddelande.

Två personer är misstänkta för grov penningtvätt och grovt skattebrott i samband.

Kriminalinspektör Tomi Taskila vid Centralkriminalpolisen uppger i pressmeddelandet att polisen nu koncentrerar sig på att gå igenom beslagtagen data. Arbetet är enligt honom långsamt eftersom en del av apparaterna är gamla eller på olika sätt sönder.

Förundersökningen uppskattas ta månader.

Läs mer om tillslaget i Åboland här.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning