Beslagtagen iransk tanker kan få lämna Gibraltar under fredagen

Grace 1 kan lämna det brittiska territoriet Gibraltar under fredagen. Bild: Marcos Moreno/TT-AP

Den iranska tanker som beslagtagits av Storbritannien kan få tillstånd att segla i väg från Gibraltar under fredagen eller lördagen, enligt Gibraltars regeringschef Fabian Picardo.

– Den kan ge sig av så snart den nödvändiga logistiken för att kunna skeppa i väg ett fartyg i den storleken är i ordning för att ta det vart det nu ska, säger Fabian Picardo till BBC Radio.

Den brittiska marinen stoppade och beslagtog oljetankern Grace 1 i Medelhavet den 4 juli efter misstankar om att den i strid med EU:s sanktioner fraktade råolja till Syrien. Det iranska revolutionsgardet beslagtog kort därefter tre fartyg i Hormuzsundet. Ett av dem var det brittiskregistrerade Stena Impero, som ägs av det svenska rederiet Stena Bulk.

Beslutet att Grace 1 skulle släppas togs av Gibraltars högsta domstol i går, trots att det enligt uppgifter från Gibraltars regering kommit in en amerikansk ansökan om att oljetankern skulle vara fortsatt beslagtagen.

Enligt Iran är fartyget så gott som redo för avfärd.

– Besättningen på 25 personer kommer att starta resan när förberedelserna, inklusive tankningen, är klara, säger Jalil Eslami, chef för Irans havs- och hamnorganisation, till statlig iransk tv.

Innan Grace 1 kommer att segla i väg ska det också döpas om och byta till iransk flagg, säger Eslami och tillägger att skeppet innehåller två miljoner fat olja.

Beslutet att släppa Grace 1 togs efter det att regeringschefen Fabian Picardo uppgett att han fått en skriftlig försäkran från Iran att skeppet inte skulle åka till något land som omfattas av sanktioner från EU, vilket Syrien gör. Irans utrikesdepartement förnekar dock att någon försäkran om att fartyget inte ska åka till Syrien har skrivits under.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning