Beskyllde domaren för sexism – nu får Williams stöd av WTA och Djokovic

Serena Williams har sönder sitt racket i ilskan under US Open-finalen Bild: AP Photo/Julio Cortez

Serena Williams hävdar att hon straffades för sitt utbrott i US Open-finalen för att hon är kvinna. Tennisstjärnan får stöd från WTA och delvis av herrsegraren Novak Djokovic.– Domaren borde inte ha knuffat henne över gränsen, säger han.

Damtennisorganisationen WTA tycker att det var fel av domaren Carlos Ramos att straffa Williams med poängavdrag sedan hon upprört protesterat mot varningen för coachning från läktaren.

– WTA anser att det inte ska vara någon skillnad mellan hur man bedömer manliga och kvinnliga spelares uppträdanden under matcherna, säger vd:n Steve Simon.

– Och vi tycker att det var skillnad i den här matchen.

Händelsen under US Open-finalen mot Naomi Osaka, som japanskan vann med 6–2, 6–4, inleddes med en varning till Williams för att hennes tränare Patrick Mourantoglou coachat henne från läktaren genom gester. Mourantoglou erkänner att han försökt hjälpa Williams.

– Ja, jag gjorde precis som alla andra. Men hon såg inte ens mina gester och kände sig därför förnedrad när domaren varnade henne, säger han.

Williams blev rosenrasande på domaren över varningen och slog även sönder sitt racket. Därmed fick hon poängavdrag som ledde till att hon förlorade gamet.

Efteråt beskyllde Williams domaren för sexism, att hon bestraffades för utskällningen för att hon är kvinna.

"Han förändrade matchen"

Den manlige US Open-segraren Novak Djokovic tycker inte att domaren var sexistisk, men ställer sig ändå på Williams sida.

– Min personliga åsikt att domaren nog inte borde ha knuffat Serena över gränsen, framför allt inte i en grand slam-final. Han förändrade matchen. Det var onödigt, enligt mig. Det är alltid mycket känslor, framför allt när man kämpar om en grand slam-pokal, säger Djokovic.

Williams tränare Mourantoglou anser att man måste "få stopp på hyckleriet" och tillåta coachning i grand slam-turneringar. I WTA-turneringar är det tillåtet att få råd av tränaren om man begär det. Även WTA-chefen Steve Simon anser att coachning borde tillåtas.

Tävlingsdirektören för grand slam-turneringen Australian Open, Craig Tiley, vill också att tennisvärlden utreder coachning.

– Sporten måste reda ut det. Ska vi tillåta coachning? Och hur ska det i så fall gå till? Om det här reds ut slipper vi problemet, säger han.

Domarregler utreds

Det var inte enbart i damfinalen i US Open som domare hamnade i blåsväder. Den svenske tennisdomaren Mohamed Lahyani fick kritik för att ha peppat spelaren Nick Kyrgios. Och Christian Rasks varning av spelaren Alize Cornet när hon bytte tröja på banan i den 40-gradiga värmen blev också kritiserad.

Det får nu det amerikanska tennisförbundet att se över sin policy för domare i US Open.

– Vi behöver klargöra våra regler för domarna. För det får inte finnas någon inkonsekvens, säger talesmannen Chris Widmayer.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning