Pärmäkoski lämnar återbud – "tungt bakslag"

Krista Pärmäkoskis återbud är ett bakslag för hela landslaget. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Världseliten samlas i Lenzerheide för starten i Tour de Ski – men Finlands främsta damåkare, Krista Pärmäkoski, är inte med.

Beskedet kom under fredagseftermiddagen. Krista Pärmäkoski står över Tour de Ski, som kör i gång med fristilslopp i Lenzerheide, Schweiz, i dag.

– Hon kände sig krasslig redan under torsdagen, så vi beslöt att hon inte ansluter sig till landslaget vid hotellet, utan stannar i Pontresina, säger Pärmäkoskis tränare, landslagschefen Matti Haavisto till HBL.

Pärmäkoski körde en lätt träningsrunda under fredagsförmiddagen innan hon beslöt att stå över. Hon är inte i form att tävla.

– Ett tungt bakslag. Tour de Ski är säsongens höjdpunkt, som hon tränat för, säger Haavisto.

En av favoriterna

Förra säsongen var Pärmäkoski trea i Tour de Ski – och hon var en av favoriterna även i år. Tre gånger har hon varit fyra i sammandraget i Tour de Ski.

– Krista vill vara med och slåss om tätplaceringarna och inte bara delta. Det är ingen vits att vara med om hon inte är i hundraprocentig form, säger Haavisto.

– Det skulle också kunna äventyra resten av säsongen.

Pärmäkoski har skidat igenom Tour de Ski hela åtta gånger, medräknat debuten 2011. Endast 2015 tvingades hon avbryta, då en stor del av det finländska laget insjuknade.

Dubbelt Niskanen

Den här gången borde det inte vara stor risk att resten av laget blir smittat, för Pärmäkoski har förberett sig på egen hand i Pontresina. Resten av laget har förberett sig i Davos eller hemma i Finland.

Utan Pärmäkoski vilar de största förhoppningarna hos Kerttu Niskanen och Iivo Niskanen. Den sistnämnda gör sitt första allvarliga försök på att klara sig i sammandraget i Tour de Ski.

– Iivo har goda möjligheter att slåss om en pallplacering i sammandraget. På basis av hennes säsong hittills borde Kerttu Niskanen också vara med i kampen om tätplaceringarna. Åtminstone topp sex totalt, och i enskilda lopp kan hon vara nära prispallen, säger Haavisto.

Fristilsbetonat

Iivo Niskanen har aldrig skidat igenom hela Tour de Ski. Den här säsongen har han satsat på att klara sig i den totala världscupen och Tour de Ski. I Ruka tog han sin första pallplacering i fristil i världscupen, men han är fortfarande bäst i klassisk stil. Sprinterna är hans svagaste sida.

Detsamma kan sägas om Kerttu Niskanen. Tourprogrammet är inte optimalt för någon av finländarna.

– Det är för många fristilslopp för oss, i synnerhet är inledningen fristilsbetonad, då det första klassiska loppet är först i Toblach, säger Haavisto.

Litet lag

Då Pärmäkoski lämnat återbud består Finlands lag av endast sju skidåkare. En besk påminnelse om Finlands smala spets, då Norge ställer upp med 16 och Sverige med 15 skidåkare.

– Jag hade själv hoppats på ett lite större lag, men vi ville behålla en viss standard och vissa kriterier, säger Haavisto.

– Förutom de normala kriterierna för att delta i världscupen, vill vi beakta skidåkarens potential och utveckling. Det lönar sig nödvändigtvis inte att skicka någon till Tour de Ski för att slåss om bottenplaceringarna.

Landslagsledningen fick också några andra återbud. Ristomatti Hakola, Joni Mäki och Laura Mononen valde själva att stå över. Johanna Matintalo har varit sjuk och tvingades också avstå.

Johaug

Bland damerna finns det bara en favorit över alla andra. Slutbacken i Val di Fiemme är som gjord för Norges Therese Johaug, som vunnit Tour de Ski två gånger. Men resten av upplägget är inte särskilt bra för henne. Enligt norska TV2:s expert Petter Skinstad har Tour de Ski-programmet aldrig förut passat Johaug så dåligt. Han avser sprinterna och masstarterna, där rivalerna kan knipa bonussekunder av Johaug. Bara en av de sju etapperna är ett distanslopp med intervallstart – och damerna har inte ett enda lopp som är längre än 10 km. Johaug kan förstås knipa in 1-2 minuter i slutbacken.

Tour de Ski avgörs alltså som vanligt med slutbacken i Val di Fiemme. Men det nya är att det inte är en jaktstart, utan en masstart, där alla startar samtidigt. Den som är först uppe är alltså nödvändigtvis inte längre vinnaren i sammandraget. Meningen är att skapa en jämnare tävling, men det blir lite knepigare att hålla reda på situationen.

Utmanare

Johaugs främsta utmanare kommer nog från Norge. Heidi Weng har vunnit Tour de Ski två gånger och har varit närmast Johaug i vinter. Ingvild Flugstad Østberg vann förra året, men hennes form är något av ett mysterium efter att inte ha tävlat förut i vinter. Sveriges Ebba Andersson har inte heller tävlat på grund av en knäskada. Rysslands Natalia Neprjajeva har en förmåga att finna formen vid rätt tidpunkt.

Upplägget är som gjort för att Johannes Høsflot Klæbo, Norge, ska kunna upprepa sin seger i herrarnas Tour de Ski. Norges Emil Iversen samt Rysslands Sergei Ustjugov och Alexander Bolsjunov är på förhand sett de som kan ge Klæbo en fajt. För Iivo Niskanens del är det de tre första etapperna, med fristil, fristilssprint och fristil som blir den stora prövningen.

Damer: Anne Kyllönen, Kerttu Niskanen, Vilma Nissinen

Herrar: Perttu Hyvärinen, Lari Lehtonen, Lauri Lepistö, Iivo Niskanen

Tour de Ski är en av säsongens höjdpunkter för skidkåkarna, då det inte är något större mästerskap i vinter.

Touren består av sju etapper (både sprint och distans) och inleds i Lenzerheide, Schweiz, den 28 december och avslutas med en spektakulär klättring uppför Alpe Cermis i Val di Fiemme, Italien, den 5 januari.

En etappseger är värd 50 poäng – hälften så många som för en vanlig världscuptävling. Totalvinnaren i touren får 400 världscuppoäng, tvåan 320 poäng och trean 240 poäng.

2018–2019 var det norsk dominans. På damsidan vanns touren av Ingvild Flugstad Østberg och på herrsidan vann Johannes Høsflot Klæbo.

Senast en finländsk åkare vann Tour de Ski var Virpi Kuitunen 2008–2009. Kuitunen vann också 2006-2007.

TT

Lenzerheide, Schweiz:

Lördag 28 december: Damer 10 km, masstart, fristil (13.45), herrar 15 km, masstart, fristil (15.15)

Söndag 29 december: Damer och herrar, sprint, fristil (12.35)

Toblach, Italien:

Tisdag 31 december: Herrar 15 km, fristil (13.15), Damer 10 km, fristil (15.45)

Onsdag 1 januari: Damer 10 km, jaktstart, klassisk stil (12.50), herrar 15 km, jaktstart, klassisk stil (14.00)

Val di Fiemme, Italien:

Fredag 3 januari: Damer 10 km, klassisk stil (14.00), herrar 15 km, klassisk stil (16.00)

Lördag 4 januari: Damer och herrar, sprint, klassisk stil (12.25)

Söndag 5 januari: Damer, finalklättring, masstart, fristil (14.15), herrar finalklättring, masstart, fristil (16.15)

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning