Besked om ny Estonia-utredning dröjer

Bild ur den dokumentärserie som kom med uppgifter om ett hål i skrovet på Estonia, som sjönk 1994. Bilden tagen med hjälp av dykrobot. Bild: DPLAY/TT

Ett besked om huruvida den förlista passagerarfärjan Estonias vrak ska undersökas på nytt efter upptäckten av ett nytt hål i fartygets skrov kommer att dröja till nästa år, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

I en dokumentärserie på tv i september kom uppgifter om ett stort hål i Estonias skrov, och nya krav restes på att vraket behöver undersökas. I oktober offentliggjordes sedan upptäckten av ytterligare ett hål i skrovet.

Men ett beslut om en ny undersökning dröjer.

– Det blir inte i år, det blir efter årsskiftet tidigast som jag kan tänka mej nu, säger svenska Statens haverikommissions (SHK) utredare Jörgen Zachau till radion.

– Det är alltså tre myndigheter som ska göra sina arbetsuppgifter i det här ärendet och komma fram till någonting. Är det någonting som vi inte har i det här fallet så är det väl bråttom.

SHK samarbetar med myndigheter i Finland och Estland för att inventera vilka uppgifter som kan vara värda att undersöka närmare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning