ANC röstar – kraftigt försenat – om ny ledare

Jacob Zuma Bild: EPA-EFE/KIM LUDBROOK

Det sydafrikanska regeringspartiet ANC:s kongress har börjat rösta om en ny ledare. Startfältet har bantats till de två huvudkandidaterna, men beskedet dröjer om vem av dem som vinner – och på sikt blir landets president.

Det var planerat att ledarvalet skulle bli klart under söndagen, men på grund av stora förseningar väntas resultatet först under måndagen, förklarade ANC:s biträdande generalsekreterare Jessie Duarte.

Redan när den kraftigt försenade kongressen formellt öppnades sent på lördagseftermiddagen syntes hålögda partifunktionärer på Nasrec expocenter, jätteanläggningen i Johannesburgs miljonförstad Soweto, där evenemanget äger rum. Ingenting gick enligt tidsplanen.

– Bättre sent än aldrig. Viktigast är att allt blir rätt, sade Zizi Kodwa, ANC:s nationelle talesperson.

Obehöriga delegater

Den programpunkt som sinkade mest rörde behörigheten hos de tusentals delegater som deltar i kongressen. Ett dygn försenat godkändes till slut 4 776 delegater, 400 färre än de som var anmälda till kongressen från början.

Det betyder att vinnarkandidaten måste få 2 389 eller mer av rösterna.

De 400 som inte godkänts av ANC:s verkställande utskott kan exempelvis ha visat sig inte vara de personer som de utgett sig för, medan andra kan ha ertappats med att vara beredda att ta emot mutor för att rösta på en viss falang inom partiet.

Rykten om röstköp rapporterades ymnigt i sydafrikanska medier inför kongresstarten.

Det finns inte en chans för medierna att få komma till tals med någon av delegaterna på plats i Nasrec expocenter. Stängsel och stränga vakter håller effektivt isär grupperna och det går inte att där fråga ombud hur det har gått för dem i behörighetsprocessen.

Men på det hotell i norra Johannesburg där TT:s utsända bor gjorde sig en grupp dystra före detta delegater redo på söndagsmorgonen för att flyga till sina hemorter.

Tappar vikiga delegater

Kvinnan och de fyra männen var mycket fåordiga.

– Vi är inte godkända. Nu åker vi hem, muttrade en av männen och vägrade sedan säga ett ord till.

När röstningen inleddes hade sex kvarvarande kandidater bantats till två: landets vicepresident Cyril Ramaphosa, stormrik före detta fackföreningsledare och näringslivstopp, och Nkosazana Dlamini-Zuma, tidigare minister, ordförande för Afrikanska unionen – och exfru till nuvarande ANC-ledaren och Sydafrikas president Jacob Zuma.

En av dem fick natten till söndagen viss draghjälp när parlamentets talman, den inflytelserika Baleka Mbete, meddelade att hon drar tillbaka sin kandidatur till ordförandeposten och i stället stödjer Cyril Ramaphosa.

Men det är mycket jämnt emellan huvudkandidaterna och striden är så hård att det spekuleras i att ANC riskerar att splittras om den ena eller andra sidan vinner. Men ingen vågar ännu tvärsäkert sia om utgången – båda två har tappat viktiga provinsers delegater under den segdragna behörighetsprocessen.

ANC-kongressen pågår till på onsdag.

I

I

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03