Bertell blir dramaturg på Svenska Teatern

Ann-Luise Bertell jobbade som Wasa Teaters chef och dramaturg 2011–2015. Bild: SPT/Svenska teatern

Ann-Luise Bertell blir heltidsanställd dramaturg på Svenska Teatern. Också Kristofer Möller blir dramaturg, på deltid.

Bertell ska bland annat arbeta med att hitta en bred och konstnärlig repertoar och jobba med att stärka Svenska Teaterns roll som nationalscen, både i och utanför Finland. Hon kommer att jobba i ett nära samarbete med teaterchefen Joachim Thibblin, och teamet förstärks ytterligare på deltid med Kristofer Möller.

– Att vi har lyckats knyta Ann-Luise Bertell som dramaturg till teatern än en fullträff. Hon har ett kunnande som vi behöver då vi skall hitta en bred, konstnärlig och tilltalande repertoar för alla i Finland, säger Joachim Thibblin, teaterchef.

Ann-Luise Bertell är utbildad skådespelare från Teaterhögskolan i Helsingfors. Bertell var Wasa Teaters chef och dramaturg 2011–2015. För närvarande innehar hon också posten som delegationsordförande för Svenska kulturfonden.

Ann-Luise Bertell är entusiastisk över det nya jobbet.

– Svenska Teatern är Svenskfinlands nationalteater och jag ser fram emot att börja planera dess repertoar och verksamhet. Svenska Teatern ska spela berörande och aktuell dramatik och vara ett spännande kulturcentrum mitt i stan, säger Bertell.

Thibblin är också glad över Kristofer Möllers anställning.

– Hans långa erfarenhet som skådis tillför mycket, samtidigt som han blir en naturlig länk direkt till våra anställda skådespelare. Möller har under en tid varit knuten till dramaturgiatet och flitigt läst manus och bidragit med värdefulla omdömen, säger Thibblin.

Teatermagister i skådespelarkonst från Teak 1995.

Senaste rollarbete Tuula i Reko Lundans Onödiga människor, Wasa Teater 2008–2009.

Största rollarbete Dollar-Hanna i Colorado Avenue, Wasa Teater 1999–2000.

Skrivit 5 böcker; poesi, prosa och en barnbok, romanen "Vänd om min längtan" 2016.

Nu senast Teater 3.0, en rapport om teaterkonstens förutsättningar, tillsammans med Jussi Helminen för Svenska Kulturfonden.

Skrivit ca 10 pjäser bland annat "Gustava du drömmer", Wasa Teater, 2010, text och regi, föreställningen vann Antoniapriset 2011. Ängland", Wasa Teater 2011, regi Jarno Kuosa. Tuva och Ture i hemligheternas hus" text och regi, spelades på Åbo Svenska Teater våren 2017 och har nypremiär 31.1.2018.

Regisserat för scen, sommarteater och radioteater i över tio år. Lars Molins "Tre kärlekar" för Oravais Teater 2015–2016 och "Allt som är underbart" på Svenska Teatern, 2016.

2018 "Egenmäktigt förfarande", av Lena Andersson på Lilla Teatern premiär 15.3 och "Gambämark", musikal med KAJ på Wasa Teater, premiär 8.9.

Wasa Teaters chef och dramaturg, 2011–2015.

Svenska kulturfondens delegationsordförande, 2014–2020.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning