Berömda linjer i Peru förstördes

Ett flygfoto över en av Nascafigurerna som avbildar en spindel. De flesta av figurerna tros ha framställts av den förcolumbianska Nascakulturen och utgör ett av arkeologins största mysterier. Arkivbild.Bild: Mostphotos

De omkring 2 000 år gamla Nascalinjerna i Peru drabbades häromveckan av sabotage när en långtradarchaufför körde över en del av världsarvet, uppger landets kulturdepartement.

Nascalinjerna består av en rad enorma stiliserade bilder av djur och växter samt geometriska figurer som sträcker sig över ett cirka 500 kvadratkilometer stort ökenområde. Figurerna kan endast ses i sin helhet från luften.

Långtradarens hjul orsakade djupa spår i tre av figurerna, på ett område om 50 gånger 100 meter, enligt kulturdepartementets uttalande.

– Vi har anställda som är utbildade i att återställa markytan och de skadade geoglyfernas linjer, säger arkeologen Johny Isla Cuadrado, ansvarig för regionens kulturarv, till den peruanska tidningen El Comercio.

Föraren har gripits, anklagad för att ha vanställt en förcolumbiansk arkeologisk plats – ett brott som kan ge mellan tre och sex års fängelse, skriver tidningen.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00